Bátor Újrakezdők

Kíváncsi, kísérletező, kreatív
Három évtizeden át számtalan munkahelyen tette próbára képességeit alkalmazottként a két fiát egyedül nevelő asszony. Ötvenévesen ajándékozta meg magát a vállalkozásával.

Segítő szakemberként minden hozzá fordulónak olyan mentális segítséget szeretne nyújtani Sárközy Yvette, amely által képes lesz megfelelni a saját élete elvárásainak, és a vele való találkozás után boldogabban, kiegyensúlyozottabban élheti tovább az életét. Tevékenységéről részletes információkat „Megoldva jó” című weboldalán találnak az érdeklődők.

Korábbi életében olyan volt a mentalitása, amilyennel a korosztályát felvértezték: a jövedelem csak akkor alkalmazotti státuszban biztos. Édesapja például negyvennégy évig dolgozott egyetlenegy munkahelyen. Yvette vele ellentétben az elmúlt harminc évben már tevékenykedett ügyfélszolgálati vezetőként, biztosítási kockázatelbírálóként, orvoslátogatóként, dietetikusként, élelmezésvezetőként, személyi titkárként… „Míg régen egy ilyen személyiségre azt mondták, hogy megbízhatatlan, mára ezzel a sokoldalúságommal trendi vagyok, pedig hogy őszinte legyek, korántsem a tudatosság hajtott, hanem a kíváncsiság” – mondja. Nem volt ez tudatos döntés, inkább csak folyamatosan feszegette a határait, és próbált a saját maga és mások elvárásainak is megfelelni.

Mindenki mást kockáztat

Amikor Sárközy Yvette a számára teljesen új úton elindult, tele volt kétségekkel és bizonytalansággal. A vállalkozói világ teljesen idegen terület volt számára. Aztán ahogy egyre többször rádöbbent, hogy a „maga ura”, elöntötte a bizonyítási vágy. Ez mindenkinél máskor és máshogy jön el, mert mindenki mást kockáztat. „A gyermekeim tanulmányaira félretett pénzből indítottam el a vállalkozásomat, ezáltal a gyermekeim jövőjét kockáztattam. Így az induló kétségbeesést – jaj, hogy is kell ezt csinálni – viszonylag gyorsan felváltotta az elszántság, és onnantól, hogy rájöttem, tulajdonképpen minden tudás és képesség birtokában vagyok, és amibe belevágtam, azt jól csinálom, na, onnantól nem volt több kétség” – idézi fel.

„Mivel elsősorban anya vagyok, a legnagyobb siker az életemben az, hogy van két egészséges, számomra megfelelő emberi értékekkel felvértezett fiam” – mondja mosolyogva. Egyedülálló anyukaként napi 8-10 óra munka, aztán a háztartás és két gyermeke nevelése mellett készítette el az öt évre szóló üzleti koncepcióját. A „Megoldva jó” honlapján fél éven át dolgozott. Amikor elkészült, csak megmutatta egy szakembernek, hogy így megjelenhet-e. „Nehéz szülés volt, de minden pixel a kezem munkáját dicséri” – szögezi le. A kertészetben elhűltek, amikor elmondta, hogy 60-80 tő kövirózsára lenne szüksége. A kis növényeket három napig térden csúszkálva rendezgette a kertjében, hogy kialakítsa belőlük a logót csak azért, hogy arról olyan fotót készíthessen a létra tetejéről, amelyet kinagyítva később a győri irodája falára tehetett.

Egy segítő szakember

Arra a kérdésre, hogy hogyan sikerült átlépnie a félelmein, kétségein, és miért hozta létre vállalkozását, többféle válasza is van. Egyrészről az a tapasztalás, amely 43-44 éves korában tudatosult benne először. Akkor ugyanis rájött, hogy hiába értelmes, tapasztalt, felelősségteljes, megbízható munkaerő, az a világon senkit se érdekel. „Ettől a kiszolgáltatott helyzettől megrettentem” – emlékszik. Másrészről a személyisége is változott. Míg korábban realista szemléletű, elemző ember volt, aki csak a saját szemének és tapasztalatának hitt, elég sokáig halogatta azt, hogy elinduljon egy olyan spirituális, misztikus, számára megfoghatatlan világba vezető úton, amelyben önismeretre tehet szert: „Ez a hosszú út azonban rádöbbentett arra, hogy a múlt tapasztalataival, a jelen megélésével építhetek csak jobb jövőt. Saját magam és mások számára is.”

Sárközy Yvette a vállalkozásában nem egy látható és kézzelfogható terméket ad a hozzá fordulónak, hanem mentális technikát. „Az igény arra, hogy az ember egy segítő szakember révén találjon megoldást az életét megkeserítő problémákra, a konfliktusok elkerülésére, Magyarországon talán most kezd életre kelni” – vélekedik. A fiatalok rögtön instant megoldást akarnak, és már futnának is tovább, míg az idősebbek sajnálják a változáshoz szükséges időt, és folyamatosan azt hallja tőlük, hogy erre miért nem hívta fel a figyelmüket korábban senki.

Ezért ezek a megtapasztalások Yvette-et még tovább inspirálják. Jövőbeni tervei között szerepel az iskolai mediáció, azaz a konstruktív problémamegoldás tanítása az iskolákban: „Hiszem azt, hogy ha az ember időben megtanulja megfelelően kommunikálni a vágyait, az elvárásait, a gondolatait, akkor hosszú távon sikeresebb és boldogabb emberi kapcsolatokat alakíthat ki maga körül.” Távoli tervei között szerepel, hogy felhívja a figyelmet például az elfojtások, verbális bántalmazás okozta pszichoszomatikus betegségek növekvő számára, és szakemberként segíteni szeretne, hogy megelőzhetők és időben kezelhetők legyenek ezek a súlyos problémák.

Nem függhet mástól…

Azoknak a „korosztálytársaknak”, akik bele akarnak kezdeni valami újba, tapasztalatból mondja, hogy a kor nem akadály: „Az ember bármely életkorban elszánhatja magát a változásra.” Egyik nagy tanítója, Brené Brown szerint, ha sikerül magunkban megfogalmazni és kimondani a gyengeségeinket, onnantól válunk igazán elszánttá és bátorrá. Másik nagy példaképe, Kenneth Robinson professzor szerint pedig akárhány évesek is vagyunk, soha ne hagyjuk elnyomni a bennünk rejlő kíváncsi, kísérletező, kreatív gyermeket, mert ott van bennünk a képesség, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és az életünkből.

„E tanítások felismerése és elfogadása után számomra egyértelművé vált az, hogy nem függhet mástól az életem, csak kizárólag saját magamtól” – mondja. Egy nagy levegővétel után beleugrott az ismeretlenbe, és soha nem bánta meg, hogy hátrahagyta miatta a kiszámítható, monoton, siker- és pénzhajhász életet. Édesanyaként pedig állítja, hogy ennél jobb példát és útravalót nem is adhatna a gyermekeinek.

Yvette mottója: „A jó élet a megfelelő emberi kapcsolatokon alapszik.”
szerző: Bukta Zsuzsa
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2020. SZEPTEMBER Az iratoktól a macaronig
Több mint három évtizeden át dolgozott a közigazgatásban. Betöltötte az ötvenet, amikor egészen új munkát és életet kezdett. Többdiplomásként kitanulta a cukrász szakmát, hogy megvalósítsa álmát és Grill-ázs néven indítsa el saját süti workshopját.
02
Bátor Újrakezdők 2020. SZEPTEMBER A mosolyember
Minden évtizedben új vágányra állította életét, és egyszer sem bánta meg. Imádja a sportot, s akár színpadon, akár online-közvetítésben, minél több embert szeretne meggyőzni a mozgás fontosságáról. Kisugárzása másokat is magával ragad, ő pedig mosolygósan, vidám életszemléletével, ötvenen túl is harmincévesnek érzi magát.
03
Bátor Újrakezdők 2020. SZEPTEMBER Komoly játékosok
Már nem gyerekek, mégis játszanak mindig. Mostanság leginkább a hét unokájukkal, de ha valami véletlen folytán kettesben maradnak, akkor is. Sőt, nem csak játszanak, fejlesztenek. Kitalálnak, megcsinálnak, értékesítenek játékokat!
Menu