Bátor Újrakezdők

Számok mellől ruhacsodák közé…
Ötvenkét éves vagyok, két felnőtt gyermek édesanyja, közgazdász az alapvégzettségem – írta magáról Kiss Evelin, Veszprémből. A 90-es években kezdett önálló vállalkozóként könyveléssel foglalkozni. Rendkívül monotonnak érezte ezt a munkát. Mást akart, belefáradt, felőrölte.

A könyvelés nyújtott megélhetést a családnak. Kontrasztként azonban ott volt ifjúkorából az emlék: fiatalon, még a közgazdasági tanulmányai előtt nyitott egyszer egy esküvői ruhaszalont, amit imádott csinálni, még a tanulmányai alatt is. Mondhatni: abban élte ki a kreativitását. És oda mentette át azt az alkotási vágyat, amit a nagymamájától örökölt, akinek a keze alatt amatőr varrónőként csodás ruhák születtek, s mintául szolgáltak az ő terveinek is.

„Húszévesen lettem ruhaszalonos, a ’80-as évek végén – idézi fel. – Közel tíz évig csináltam. Barátnőm az esküvőjére keresett akkortájt menyasszonyi ruhát. De abban az időben szegényes volt az állami cégek kínálata, divatjamúlt, elhasználódott modelleket tartottak. Innen jött az ötlet s aztán a megvalósítás is. De végül a könyvelőcégem indulása lekötötte minden időmet. A ruhaszalont bezártam, a készletet eladtam. Akkor kezdtem a végzettségem felé fordulni és felépíteni a könyvelőirodámat. A könyvelésben rengeteg a jogszabályváltozás, folyamatosak az informatikai fejlesztések, bonyolult adminisztrációs rendszerek jellemzik ezt a szakmát.”

Szembemenni az átlaggal

Bár az ügyfelei szerették, szeretik, elégedettek a munkájával, Evelin időnként azt érezte, hogy az unalmas rutinná vált. És azt is érezte, hogy mást akar. Azután négy évvel ezelőtt régi álma valósult meg hirtelen: lehetősége adódott, hogy Veszprém belvárosában megnyissa a Borostyán Esküvői Ruhaszalont. „Merőben más elfoglaltság ez. Újra teret találtam a kreativitásomnak. Saját vonalat, egyéniséget építhetek itt, ezt nagyon szeretem, s a könyvelőiroda remek kiegészítője. A szalon kicsit szembemegy az átlaggal, de vállaljuk a külön utat!”

Hogy miben nyújtanak mást? Evelin szlogenje: az egyediség nem más, mint a választott egyéniség! „Ebbe a mondatba sűrítettem bele a szalonunk küldetését. A hozzánk forduló menyasszonyoknak azt az érzést nyújtjuk, hogy bátran vállalhatják az egyediségüket. Különleges, általában egy példányban készült menyasszonyi ruháink vannak, természetesen különböző stílusban, hogy mindenki megtalálhassa az egyéniségéhez legjobban illeszkedő megoldást!”

A nagymama emlékére

Az is előnyük még, hogy szűkebb régiójukban, odahaza tervezik és varrják ruhakölteményeiket. Ez év tavaszán megalkották saját márkájukat is. „Cecília nagymamám után a Célia nevet kapta!” – mondja büszkén Evelin.

„Újdonságra és kreativitásra vágytam – magyarázza –, mert bár a könyvelés kezdetben érdekes, logikus feladat volt, de mára szinte felemésztett. Én viszont önálló vonalat, egyediséget akartam. Amikor a minket kereső ügyfelek megtudják, hogy saját ruháink vannak, és azok Magyarországon készülnek, rögtön népszerűek leszünk.” Az önálló márka megalkotása tehát a kezdőlépés azon az úton, amelyen minél több menyasszony nagy napján mondhatják azt, hogy egyedi ruhájuk által velük voltak életük egy fontos pillanatában! „Ezért akarok az év vége felé, novemberben kollekcióbemutató estet szervezni, ott debütál majd a Célia márka – reményeim szerint sikerrel. Bizakodása nem alaptalan, ezt üzleti sikereik mellett az is igazolja, hogy a szalon Facebook-oldalának közel ötezer követője van!

„Örökmozgó, alkotó embernek tartom magam. Rengeteg új ötletem van, számos tervem a jövőre. Sokat dolgozom, jelenleg mindkét vállalkozásnak aktív részese vagyok. Voltak és vannak nehéz napok, kudarcok, de ezeket – függetlenül a koromtól – feladatként élem meg!”

Fiatalság, tervek, alkotás

Ezen a ponton a kérdező is dilemmába kerülhet… Hogyan lehet átlendülni a bizonytalanságon, a kétkedésen, hinni azt, hogy a feladat öröm is lehet, és remélni, hogy másoknak is örömet tud vele szerezni? Például – ötlik fel a kérdés – mit szólna erre a nagymama, aki egész életében alkotott, megalkotta a család apraja-nagyjának ruhatárát? Evelinnek kész a válasza erre: „A nagymamám rengeteget varrt, sokat ült a varrógép mellett. Teljesen természetes volt, hogy kislánykoromtól kezdve felnőttkoromig az általa varrott ruhákat hordtam, hordtuk. Azt gondolom, büszke lenne most rám. Bár magam varrni nem tudok, de értek a varráshoz. Ruháinkat egy fiatal ruhatervező készíti, s ez óriási szerencse, mert késztetés van benne is az alkotásra. Van, hogy a magam tervei alapján, van, hogy közösen álmodjuk meg, de az is, hogy ő áll elő egyedi tervekkel, és azt valósítjuk meg. Egyébként is: szeretem magamat fiatalokkal körülvenni, a gondolkodásmódjuk, a lendületük nekem is mindig új erőt ad a továbbhaladáshoz.”

Itt pillanatnyi csend következik, mintha elgondolkodna, mondja-e vagy ne, aztán mondja: „Elárulom, pár éve foglalkoztat az írás gondolata is. Találtam erre egy remek írói közösséget. Szükségem van rá, hogy kipróbáljam magam az alkotásban más téren is… Vallom, hogy az élet lehet tartalmas, sikeres és alkotó ötven felett is. Minden az emberből indul ki, a gondolkodásból és tenni akarásból, a fiatalos lélekből.”

Evelin mottója: „Soha ne mondj le az álmaidról azért, mert sok időbe telik beteljesíteni őket. Az idő amúgy is el fog telni.” ━ Earl Nightingale
szerző: Rege Sándor
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2020. SZEPTEMBER Az iratoktól a macaronig
Több mint három évtizeden át dolgozott a közigazgatásban. Betöltötte az ötvenet, amikor egészen új munkát és életet kezdett. Többdiplomásként kitanulta a cukrász szakmát, hogy megvalósítsa álmát és Grill-ázs néven indítsa el saját süti workshopját.
02
Bátor Újrakezdők 2020. SZEPTEMBER A mosolyember
Minden évtizedben új vágányra állította életét, és egyszer sem bánta meg. Imádja a sportot, s akár színpadon, akár online-közvetítésben, minél több embert szeretne meggyőzni a mozgás fontosságáról. Kisugárzása másokat is magával ragad, ő pedig mosolygósan, vidám életszemléletével, ötvenen túl is harmincévesnek érzi magát.
03
Bátor Újrakezdők 2020. SZEPTEMBER Komoly játékosok
Már nem gyerekek, mégis játszanak mindig. Mostanság leginkább a hét unokájukkal, de ha valami véletlen folytán kettesben maradnak, akkor is. Sőt, nem csak játszanak, fejlesztenek. Kitalálnak, megcsinálnak, értékesítenek játékokat!
Menu