Egészség

Az ájulás lehetséges okai
A rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés az agy több mint 8 másodpercig tartó átmeneti vérellátási zavara miatt jön létre.

A vérnyomásnak 50 Hgmm alá kell csökkennie ahhoz, hogy az agyi vérkeringést befolyásolja. Az öntudat fenntartásáért felelős agyi területek 2-3 másodpercig tartó vérellátási zavara kezdetben ájulást megelőző tüneteket okoz, mint gyengeség, bizonytalanság, szédülés, ásítás, az öntudat bekövetkező elvesztésének az érzése. Ezek a tünetek megszűnhetnek, de a vérellátási zavar fennmaradása esetén fokozódnak, és bekövetkezik az ájulás.

Az ájult beteg sápadt, gyenge, pulzusa gyors, átmenetileg kisebb görcsök is előfordulhatnak, testhelyzetét pedig képtelen megtartani, összecsuklik. A syncope hirtelen és átmeneti, az agyi vérátáramlás rendszerint perceken belül rendeződik, és az eszmélet visszatér, ha vízszintes helyzetbe fektetik a beteget. Ha valaki elájul környezetünkben, ne engedjük hamar felülni, mert az ájulás visszatérhet!

Milyen okok állhatnak az ájulás hátterében?

A syncope, azaz az ájulás okai erősen korfüggők. Fiataloknál az ájulás általában jó prognózisú, idősebbekben gyakrabban találunk az ájulás mögött szervi betegséget. Bár az eszméletvesztés legtöbbször átmeneti, és az agyi vérkeringés gyorsan rendeződik, mégis fontos tisztázni, hogy milyen alapbetegség áll a háttérben. Mivel ez életveszélyes ok is lehet, ezért nagyon fontos mihamarabbi felismerése és kezelése.

Szívbetegségek. A syncope lehet ártalmatlan (collapsus), de hirtelen halál előjele is, főleg szívbetegség esetén. A szív eredetű ájulások hátterében leggyakrabban ritmuszavar áll.
Syncopéval járó szívbetegségek esetén a bevezető tünetek hiányoznak, gyakran fekvő testhelyzetben következik be, rövid ideig tart. A szív eredetű ájulásra különösen jellemző az, hogy fizikai terhelés hatására jön létre.

Gyógyszerszedés. Gyógyszerek is okozhatnak ájulást, különösen a vérnyomáscsökkentők és az értágítók.

Vasovagalis syncope. A vasovagalis syncope maga a közönséges ájulás, amit félelem, erős fájdalom, érzelmi megterhelés, huzamos állás vált ki. Fiatalkorban gyakoribb, rövid ideig tart, nincs maradványtünete. A nagy gyengeség és verejtékezés eltarthat akár órákon keresztül is.

Hirtelen felegyenesedés. Mindeni tapasztalhatta már, hogy vízszintes helyzetből hirtelen felálláskor vagy felüléskor a vérnyomás a normálisnál nagyobb mértékben csökken (ún. orthostatikus hipotonia), és ez is okozhat ájulást.

Nyaki ér hyperaesthesia (túlérzékenység). Vannak, akiknél a fej-nyak hirtelen mozdításakor, vagy túl szoros ingnyak, magas nyakú pulóver viselésekor is felléphet rövid ideig tartó eszméletvesztés, ájulás, mely a viselet lazításakor, a fej helyzetének megváltozásakor rendeződik. Ezt a nyaki ér ún. hyperaesthesiája okozza.

Egyéb okok. Az ájulást előidézheti az ér kitágulása és a vértérfogat csökkenése, okozhatják az agyi erek betegségei, felléphet agyvérzés után, vagy alacsony vércukorszint miatt is, továbbá gyógyszer által kiváltott súlyos túlérzékenységi (allergiás) reakció miatt is bekövetkezhet ájulás.

Ha az ájulást nehezített légzés kíséri, akkor tüdőembólia, ha szívtáji szorító fájdalom, akkor koszorúér-betegség, ha neurológiai tünet (kettőslátás, nyelészavar, izomgyengeség, bénulás, görcsök), akkor pedig ideggyógyászati betegség állhat a háttérben.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2022. JANUÁR Milyen a nárcisztikus ember?
A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, az ebben szenvedő gyakran súlyos fenyegetést jelent a környezetében élők számára. Ismerd fel időben és kerüld el ezeket az embereket messzire!
Egészség 2021. DECEMBER Bűn vagy betegség? A kleptománia
A kleptománia furcsa, összetett kórkép, mely elsősorban a nők körében fordul elő. Mi az oka kialakulásának?
Egészség 2021. JÚNIUS Nyáron támad az agyfagyás
Nyáron, a meleg időben jólesik a hideg étel vagy ital. A hidegtől azonban megfájdulhat a fejünk, ezt nevezik fagylaltfejfájásnak.
éppen olvassák
01
Egészség 2022. JÚNIUS Elképesztő, mi minden van a véredben
A legbelsőbb védelmi vonalunk anyaga, a szervezet oxigénellátásának közege, testtömegünk 8 százaléka: a vér.
02
Egészség 2022. JÚNIUS 5 ok, amiért érdemes dinnyét enni
Nincs sokkal több olyan étel nyáron, amit jobban kívánna az ember, mint egy jó hideg, friss dinnye. Azon túl, hogy finom, egészséges is.
03
Egészség 2022. JÚNIUS 7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.
Menu