Egészség

Amit feltétlenül tudnod kell a rostokról
A rostfogyasztás jelentőségéről már mindenki sokszor hallott. De valóban minden fontosat tudsz róla? Most megkaphatod a válaszokat! (x)

Egészséged fontos bástyája kiválóan működő bélrendszer. A táplálékokban rejlő növényi rostanyagok támogatják emésztésedet, és segítenek megszabadulni a méreganyagoktól. Nemcsak az elhízás esélyét csökkentik, de számos komoly betegségtől is megóvhatnak. Ismerd meg közelebbről a rostok természetet, hogy minden előnyüket tökéletesen kihasználhasd!

Ahány típus, annyi hatás

A növényi rostok közös tulajdonsága, hogy kalóriát alig tartalmaznak, mégis fontos szerepük van a táplálkozásodban. Két fő csoportjukat különböztetheted meg: az oldható és az oldhatatlan, nem emészthető rostokat. Az oldható fajták fontos tulajdonsága, hogy a gyomorba kerülve nagy mennyiségű vizet kötnek meg, és tömegük többszörösére duzzadnak. 

A vízben nem oldható rosttípusok szinte emésztetlenül haladnak végig a tápcsatornán, ám eközben alapos béltisztító feladatot végeznek. A cellulóz és a hemicellulóz a növényi sejtek külső falában lelhető fel, különösen gazdag forrásai a hüvelyesek, a káposztafélék és a hántolatlan gabonafélék.

A tápcsatorna karbantartója

Az évek során akár több kiló salakanyag is megtapadhat a bélfaladon, különösen, ha gyakran fogyasztasz feldolgozott élelmiszereket. Nem csoda, ha rendszeresen kínoz a puffadás és az emésztési zavarok. Hogyan szabadítanak meg ettől a különböző rostfajták?

Az oldható rostok kocsonyás gélt alkotnak a bélrendszerben, így a megemésztett táplálék sokkal könnyebben halad a vastagbél felé. Eközben csökken az esélye, hogy lerakódások képződjenek a tápcsatorna falán.

Kattints ide a részletekért!

Az oldhatatlan rostok hatására a széklet mennyisége többszörösére növekszik, és könnyebben szabadulsz meg tőle. A korpafélék még egy fontos hatást rejtenek: keféhez hasonlóan finoman lesodorják a bélfalra rakódott salakanyag-maradványokat. Így nemcsak a vitaminok felszívódása javul, de a vastagbéldaganatok kockázatát is csökkented. Egy angliai vizsgálat meggyőző eredményei szerint a magas rosttartalmú étrend negyedére mérsékli ennek a daganattípusnak a veszélyét.

Idősebb korban még fontosabbak a rostok!

Az idősödés olyan folyamat, amely egy sor életfunkciót érint. Az emésztési problémák kialakulásban szerepet játszik például a hormontermelés, a nyál- és a gyomornedv-elválasztás csökkenése. Idősebb korban csökken a fizikai aktivitásunk, ami szintén kedvezőtlenül hat emésztőrendszerünk működésére. A lassuló bélmozgás miatt székrekedés alakulhat ki, toxikus anyagcseretermékek szaporodnak fel a szervezetben.

A bélflóra minőségét emellett rombolhatja az antibiotikumok és egyéb gyógyszerek gyakoribb használata is. A leggyakoribb tünet a székrekedés, ami nem csak kellemetlen, hanem hosszú távon komoly veszélyt jelenthet egészségünkre. A székletrögök ugyanis fekélyek kialakulásához vagy a bél teljes elzáródásához vezethetnek, amely életveszélyes lehet. 

Mit tehetünk, hogy lassítsuk ezeket a kedvezőtlen folyamatokat? A fizikai és egészségi állapotunknak megfelelő rendszeres mozgás mellett étkezésünkre kell leginkább odafigyelnünk. A változatos, élelmi anyagokban és vitaminokban gazdag étrendbe illesszünk magas rosttartalmú szénhidrátokat. Ma már elérhetők olyan étrendkiegészítők, amelyek segítségével a szervezetünket minőségi pre- és probiotikumokkal és rostokkal láthatjuk el.

Lepicol Plus az útifű maghéjból származó rostokkal segíti a széklet mennyiségének normalizálását, megkönnyíti a salakanyagok távozását az emésztőrendszerből. Az útifű maghéj lágyabb rostjai még az arra érzékenyeknél sem okoznak bélirritációt.

Lepicol Plus öt probiotikus baktériumtörzse hozzájárul az emésztőrendszer kiegyensúlyozott bélflórájához. Az emésztőrendszer trilliónyi bélbaktériumnak ad otthont, amelyek elősegítik az emésztést, illetve gátolják a kórokozó baktériumok túlszaporodását, és jótékony hatást gyakorolnak az immunrendszerre.

Lepicol Plus probiotikus baktériumtörzsek mellett egy speciális prebiotikumot, inulint is tartalmaz, amelyet a cikórianövény gyökeréből nyernek. Ezt a többi élelmi rosthoz hasonlóan a vékonybélben található emésztőenzimek nem tudják elbontani, így a vastagbélben fejtheti ki jótékony hatását. Az itt található baktériumok lebontják és az anyagcseréjükhöz felhasználják az inulint, amely így a hasznos baktériumok szaporodását segíti és hozzájárul emésztésünk egészséges működéséhez.

Kattints ide a részletekért!

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2024. MÁRCIUS Tavaszi konyhakert a balkonon
A napfényes erkélyek, és az ablakpárkányok kitűnő lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy saját magunk termesszünk az ételek elkészítéséhez szükséges friss fűszernövényeket!
Egészség 2023. SZEPTEMBER Itt élnek a világon a legtovább!
A most következő helyeken nem ritka, hogy az emberek akár a 100 éves kort is megérik, időskorukban pedig boldogságban és egészségben töltik mindennapjaikat.
Egészség 2021. OKTÓBER 6 természetes vírusölő
A legyengült immunrendszer nem véd hatékonyan a vírusoktól és baktériumoktól. Íme hat növény, amely segít a tipikus őszi betegségek – megfázás, influenza vagy felfázás – legyőzésében.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. ÁPRILIS Saláta a vitaminkészletek feltöltésére
Olcsó, gyorsan és egyszerűen összeállítható saláták, amelyek biztosan feltöltik a tél folyamán kiürült vitaminkészleteidet.
02
Egészség 2024. MÁRCIUS A legjobb memóriajavító ételek - receptekkel
Tudtad, hogy vannak ételek, amelyek serkentik az agyműködést? Bemutatunk párat, sőt, recepteket is ajánlunk!
03
Egészség 2024. MÁRCIUS A 6 legbiztosabb tipp, hogy legyőzd a tavaszi fáradtságot!
Ha belenézel a tükörbe, fáradt, kimerült arc, fakó bőr néz vissza rád? A természet segítségével újra erőre kaphatsz.
Menu