Szabadidő

A tökéletes kerti grillezés. Mi kell hozzá?
Megunhatatlan nyári program grillezni a szabadban. Pácolj ízletes húsokat, teríts meg a kertben, hívd meg a barátaidat és máris minden adott egy felejthetetlen élményhez.

A grillezésben az a jó, hogy gyakorlatilag bármi megsüthető a rácson, nem kell sokáig görcsölnöd a menün, egy kis fantáziával még desszertet is készíthetsz ugyanazon a parázson, amelyen a hús vagy a zöldségek sültek.

A grillrácsot és a nyársakat minden alkalommal gondosan tisztítsd meg, és persze nem árt gondoskodni arról, hogy elegendő faszén és gyújtós legyen kéznél. A sütögetést hangulatosabbá teheted színes asztalterítéssel, néhány ötletes mécsestartóval, vagy az unokákkal, gyerekekkel együtt készített lampionokkal, amelyekkel mesés hangulatot varázsolhatsz a legkisebb szabad területre is.

Megunhatatlan fogások

Ha sertéshúst választasz, akkor tarját vagy karajt vásárolj. Jó, ha be tudod pácolni előző nap a húst, mivel sokkal porhanyósabbra lehet sütni. (Keverj össze mindenféle fűszert, amiről azt gondolod, hogy illik hozzá, tegyél hozzá sót, borsot, fokhagymát, majd az egészet keverd el olajban.) A hússzeleteket kicsit ki is klopfolhatod – de ne túl vékonyra, mert úgy hamarabb kiszáradhat a sütés során – majd mindegyik szeletet kend meg a páccal. Fogj egy nagy tálat rétegezd bele a húsokat karikára vágott hagymával, majd az egészet öntsd le olajjal, hogy ellepje. Lezárva vagy alufóliával letakarva mehet a hűtőbe.

A csirkemellet vagy csirkeszárnyakat nem kell sokáig pácolni, akár félóra is elég lehet, szintén azokat a fűszereket add az olajhoz, amelyeket kedvelsz (a görög fűszerkeverék például kiváló a sült csirkéhez). Krumplit készíthetsz egyenként alufóliába csomagolva a parázson (ha elkészül, fűszervajjal lesz tökéletes), és ne felejtsd el a friss zöldségekből készített salátát sem.

Desszertnek vágj be például néhány (személyenként egy-egy) banánt hosszában, héjastul, helyezz el az így kapott zsebben néhány kocka étcsokit, csavard be fóliába, tedd a rácsra vagy a parázsra. 5-10 perc után vedd ki, hámozd le a fóliát (de ne a héját!), és már kanalazhatod is a forró, csokis banánt. Biztos lehetsz benne, hogy mindenki emlegetni fogja

Befőttes üvegekből kerti csodavilág

Amikor alkonyodni kezd, nem kell feltétlenül bevetned az erős kinti fényeket, vagy karizom-erősítő gyakorlatokra buzdítani az egybegyűlteket a mozgásérzékelő lámpa folyamatos életben tartásához. Szedd elő a spájzban sorakozó befőttes üvegeket, dobj mindegyikbe egy-egy teamécsest, drótból készített stabil akasztóval akár a fákra is felaggathatod.

Ha nincs kerted

Reformkonyha ide, diétatrendek oda, a szalonnasütés továbbra is töretlen népszerűségnek örvend idehaza. Szóval be mindent (hagymát, bicskát, szalonnát, zöldségeket és kenyeret) a hátizsákba, és kezdődhet a sütögetés. Tehát ha nincsen kerted és a szomszédok nehezen viselnék az erkélyen folytatott grillezést, vagy csak nem szeretnéd az egész lakóközösséget nehezen szűnő nyálcsorgatásra ítélni, kapjátok fel a nyársakat (vagy faragjatok magatoknak fából néhányat útközben), és irány a legközelebbi tűzrakó hely.

Diétázom, mit (t)ehetek ilyenkor?

A diétázóknak sem kell kétségbe esniük a grillpartik, szalonnasütések és bográcsozások miatt; azoknak, akik szeretnék a súlyukat tartani, vagy éppen most határozták el az életmódváltást, a szakértők szerint csak arra kell figyelniük, hogy köretként kerüljék a finomított szénhidrátokat, főként a finom és fehérlisztből készült pékárukat, helyettük egyenek inkább sok-sok zöldséget, nyersen, nyárson vagy grillezve.

Tűzgyújtási tilalom – mire figyelj?

A legkedveltebb tűzrakóhelyek országszerte az erdőben, fákkal körülvett területen találhatók. Ezért különösen fontos, hogy tájékozódj, mikor rendeli el a katasztrófavédelem a tűzgyújtási tilalmat. „Magyarországon két, fokozottan erdőtűzveszélyes időszakot különíthetünk el. Az egyik kora tavasszal, hóolvadás után közvetlenül, amikor a kizöldülés előtt elsősorban rét és tarlóégetések következtében gyullad meg az erdő, elsősorban lombos erdőtelepítésekben és felújításokban okozva igen jelentős károkat.

A második veszélyeztetett időszak a nyári hónapokra esik, amikor a hosszabb csapadékmentes, forró időjárási viszonyok következtében az erdei avar és tűlevélréteg teljesen kiszárad. Ezek az erdőtüzek elsősorban eldobott cigarettacsikkek és a tűzgyújtási tilalom ellenére meggyújtott tábortüzek, nyári gazégetés következtében keletkeznek, elsősorban erdei és feketefenyves-állományokban, valamint idősebb lombos állományokban.

A magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanság vagy szándékosság miatt keletkezik – olvasható a katasztrófavédelem honlapján. Ezen a linken megnézheted, hogy életben van-e tűzgyújtási tilalom az országban, és ha igen, hol.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2021. JÚLIUS Mit egyél a nyári melegben?
A melegben megnövekedett vízszükséglet fedezéséhez fontos ismerni a szilárd táplálékok folyadéktartalmát.
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Szabadidő 2020. JÚLIUS A nyár ízei, üvegekbe zárva
A befőzést még a lelkes háziasszonyok közül is sokan nagyon "macerásnak" tartják. Íme néhány praktika, hogy érdemes legyen házilag üvegekbe zárni a nyár ízeit.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Természeti kincsek az ős-Alföldön
Közel negyven éve, 1982-ben jött létre a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet, amely az ősi Alföld egyetlen fennmaradt darabját őrzi.
02
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Ásó, kapa, féltékenység
Boldogan éltek, míg… pontosan meddig is? Míg ásó, kapa, nagyharang el nem választotta őket? És ki fogta az ásó nyelét: a kaszás vagy a zöldszemű szörny?
03
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER 4 lenyűgöző irodalmi kávéház Európában
Különleges kávéházak, ahol a friss kávéillat mellé patinás múlt jár.
Menu