Egészség

A szellemi frissesség titka
Észrevetted magadon, hogy néha szellemileg hirtelen elfáradsz? Mintha agyad néha-néha kihagyna? Bár a jelenség természetes, mindenképpen javítható. Hogyan?

Az emberi agy egész nap dolgozik. Még akkor is, amikor te magad alszol, agyad aktív, feldolgozza a napközben befogadott információkat, majd reggel frissen biztosítja számodra azt a kapacitást, amellyel a napi rutinmunkáikat hatékonyan elvégezheted. Nem csoda hát, ha mint minden testrészednek, az agyadnak is szüksége van a rendszeres tréningre, karbantartásra. Ezzel nemcsak frissességét őrzöd meg, hanem hosszú távon biztosítod teljes körű működését. Az agytréning nem megterhelő feladat, csupán néhány tevékenységet szükséges beiktatnod az életedbe. A legtöbbjük ráadásul élvezetes is.

Futás

A járást irányító agyterületek a gondolkodást szabályozó régiók mellett találhatók. Ez lehet az oka annak, hogy legjobb ötleteink gyaloglás, kocogás, illetve séta közben támadnak. A testmozgás jót tesz az agyműködésnek.

Csapatjáték

A tenisz, a fallabda, a futball és a többi, csapatban űzhető dinamikus és játékos sporttevékenység hatékonyan képes javítani a reakciókészséget. És nem mellesleg rengeteg endorfint termel.

Mediterrán étrend

A Földközi-tenger mentén élő emberek étrendjében sok a friss zöldség és gyümölcs. A vitaminok és a ballasztanyagok gyorsítják az emésztést és a vérkeringést. Mindez az agy működésére is pozitívan hat. Agyad akkor működik a legjobban, amikor enyhe éhséget érzel, mert ilyenkor az emésztés nem vonja el az oxigéndús vért az agytól.

Következő cikk

Pihenés

Aki egyhuzamban túl sokat dolgozik, gyakran nem éri el azt az eredményt, amire vágyik. Teljesítményed genetikailag programozott módon, a napszakoktól függően változik. Agyad csupán másfél óráig képes teljes gőzzel működni. 90 perc múltán érdemes 15 perc szünetet tartani, és utána kezdődhet egy újabb ciklus. Próbálj meg naponta legalább egy alkalommal huzamosan csak egyetlen dologra koncentrálni anélkül, hogy szüneteket iktatnál be! Az így végzett munka hatására az agy kreativitása javul.

Meditáció

Mindenkinek naponta legalább egy órán át, nyugodt körülmények között el kellene mélyülnie saját világában, hogy visszatalálhasson önmagához. Ennek eszköze lehet például a meditáció, relaxáció vagy esténként a naplóírás. Ilyenkor ajánlatos felidézni a nap örömteli eseményeit, mert ezzel a módszerrel megszabadíthatod agyad a terheitől, és fejlesztheted kreativitásodat.

Víz

Mindennap igyál meg legalább két liter vizet! Az agyba csak akkor jut kellő mennyiségű vér, ha a szervezet folyadéktartaléka elegendő. Ez a feltétele az idegsejtek akadálymentes kommunikációjának. Kutatások szerint az Alzheimer-kóros betegek 10 százaléka egyszerűen túl keveset iszik, és a folyadékhiány következtében az idegsejtek elhalnak.

Alvás

A nappali fény serkenti az agyi funkciókat. Télen, amikor hosszúak az éjszakák, 9-10 óra tájban érdemes munkához látni. Sokan túl későn fekszenek le, a krónikus alváshiány pedig rongálja az emlékezőképességet. Az agy alvás közben is aktív, ugyanakkor regenerálódnia is kell, ezért fontos, hogy ne érjék külső ingerek.

Zene

Az agykutatók esküsznek rá, hogy az, aki énekel vagy zenél, javítja agya teljesítményét. A zene ugyanis a jobb és a bal agyféltekét egyaránt aktiválja. A jobbot a melódia, a balt a ritmus befolyásolja.

Szex

A szex az élet legalapvetőbb szükségletei közé tartozik, ezért az agyi kapacitásra is hat. Az orgazmus során a jobb agyfélteke bizonyos rétegei aktiválódnak. Ez hormonális változásokhoz vezet, melyek pozitív változásokat idéznek elő mind a testben, mind a lélekben.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Egészség 2024. MÁRCIUS Agyunk fantasztikus titkaira derült fény
Agyunk működése bizony még meghaladja az értelmünket. Ugyanakkor az agykutatók újra és újra ámulatba ejtenek minket. (x)
Egészség 2022. DECEMBER Magyar gyógyszer segít az amerikaiaknak
A depresszió népbetegség Amerikában. Magyar gyógyszer segíthet a gyógyulásban!
Szabadidő 2022. AUGUSZTUS 4 mediterrán recept: hogy tovább élj
Hozd a napsütést és a tengert egyenesen a konyhádba: a mediterrán konyha receptjeivel az életedet is meghosszabbíthatod!
éppen olvassák
01
Egészség 2023. MÁRCIUS Így nem puffaszt - trükkök a konyhából
Száműzted étrendedből a káposztaféléket és a hüvelyes zöldségeket, mert kellemetlen panaszokat okoznak? Varázsold őket könnyen emészthetővé egyszerű módszerekkel!
02
Egészség 2023. MÁRCIUS 4 finom salátarecept
Szívesen ennél salátákat, csak éppen nem laksz jól velük, és mind ugyanolyannak tűnik? Ideje ennek véget vetni!
03
Egészség 2023. MÁRCIUS Elképesztő ötletek, fontos újítások
Ünnepélyes gálán adták át az idei Richter Anna Díjakat. Űrutazássá váló sugárterápia, különleges segítség az otthonápolásban, magzatfejlődési ismeretterjesztés az élményalapú labirintusban, közösségi média a véradás népszerűsítésében. Fantasztikus ötletek valósulhatnak meg a magyar gyógyszercég jóvoltából! (x)
Menu