Szabadidő

A minőségi gasztronómia ünnepe
Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha mesterei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik az immáron kilencedik alkalommal megrendezett OTP Gourmet Fesztiválon.

Május 16-19. között a Millenárison találkoznak egymással a hazai és a nemzetközi gasztronómia kiemelkedő személyiségei: séfek, borászok, cukrászok. Történetének talán legizgalmasabb nemzetközi séf-felhozatalát ígéri az idei rendezvény, ahol egy moszkvai csúcsétterem, egy két Michelin-csillagos bécsi és egy Michelin-csillagos szöuli étterem séfjei adnak exkluzív vacsorát.

Az idei esemény a paprika, a sercli és a sör témakörre épít. A korábbi évekhez hasonlóan a szervezők idén is kijelölték a fesztivál gasztronómiai tematikáját, amely alapján szabadon asszociálhat a legjobb ételeivel és az alkalomra kreált fogásaival érkező ötvennél is több résztvevő étterem.

Sztárikrek Moszkvából

Iván és Szergej Berezutszkij, egy orosz ikerpár tagjai mindketten gyerekkoruk óta rajonganak a főzésért, de külön-külön lettek sikeres séfek. 2017 végén megnyílt közös moszkvai éttermük, a Twins Garden, aztán üstökösként ki is lőtt, 72. helyen nyitott a világ 100 legjobb éttermének listáján.

Azt ígérik, hogy a maguk teljességében mutatják be az orosz alapanyagokat, de messze elkerülik a sztereotípiákat és bevett mintákat. „Igazából az orosz alapanyagokért rajongunk. Oroszországban rengeteg nemzetiség él rengeteg különböző klímán, akik szeretik a terményeiket és azt is tudják, hogyan kell elkészíteni őket. Minket a velük való érintkezés, az utazás inspirál, nem pedig más séfek munkája” - nyilatkozták nemrégiben hitvallásuk kapcsán. A Gourmet exkluzív vacsoráján terítékre kerülnek – mások mellett – a kecsege legjobb részei, kamcsatkai rák káposztával és tormamártással és kecskegida kávén szárított répával – mindezeket válogatott borsorral kínálva.

Az osztrák és a mediterrán konyha találkozása

Konstantin Filippou Grazban született, de görög apától, így az osztrák fogások mellett a mediterrán ízeket is korán magába szívta. Dolgozott a bécsi Steirereckben, Gordon Ramsay londoni éttermében és a san sebastiani Arzakban. Kétcsillagos, a Gault Millau által is a legmagasabb kiosztott pontszámmal (19/20) elismert bécsi éttermét az egyszerűség kedvéért magáról nevezte el, és a díjak ellenére kötetlen hangulatra törekszik, ahol nem kell „sok pénzért feszengeni” és „senki sem érzi magát lényegesen öregebbnek, mint valójában”. A barátságos filozófiának megfelelően a fogásokban is a letisztultságra való törekvés, a családi indíttatásból következően pedig a közép-európai és tengeri alapanyagok keverése uralkodik. Ez a szellemiség és Timo Muliar sommelier külön is sokszor dicsért, nagyban természetközeli borokra támaszkodó borsora érkeznek a Gourmet Fesztivál exkluzív vacsorájára is, a menüben pedig  - többek között - halkrém – amúr - szemlingkaviár, lazacpisztráng – kapor - savanyított mustármag vagy horvát szkampo – borjúnyelv - cochayuyo alga…a hozzá illő borokkal.

A koreai konyha megújítója

Milyen íze van egy 15 éves szójaszósznak? Lee Jong-kuk kreatívan hagyománytisztelő, Michelin csillagos szöuli konyháján kiderül, és a Gourmet Fesztivál jóvoltából most Budapesten is meg lehet kóstolni. Lee Jong-kuk-ról úgy tartják, egyike azoknak, akik új irányt adnak a koreai konyhának – egy híres idézetében azt mondta, sosem cserélné el a snidlinget egy húsalapanyagra, jelezve ezzel a szezonalitáshoz való ragaszkodását. Főszerepet visznek nála a szószok, azaz jangok, az 50 éves szójaszósz, a 30 éves paprikapaszta és az öt évig érlelt ecet. A Gourmet exkluzív vacsorán lesz “gombafőzelék”, “Tengeri tészta” a séf kertjében 10 évig érlelt sós osztrigaszósszal, párolt és grillezett marha a séf kertjében 15 évig érlelt szójaszósszal és tradicionális mini-desszertek.

A Millenárisra érkezik a legjobb olasz pezsgőházként emlegetett Ferrari is, amelynek válogatott tételeihez az éppen az ország legjobbjának választott Stand éttermet jegyző Széll Tamás és Szulló Szabina főz egy megismételhetetlen ebédmenüt. A színpadon mutatkozik be az albán Bledar Kola, aki a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán hagyományait újraértelmezze, és ott lesz Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal.

A napijegy 4600 forintba kerül, amely egy borospoharat, illetve számos étel és borkostólási lehetőséget tartalmaz. Részletek a Gourmet Fesztivál weboldalán.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2019. ÁPRILIS Idén is lesz Kávéházak Éjszakája
Különleges hangulatú éjszakára készülhetnek a kávézás szerelmesei. Közel hetven ingyenes kulturális programot kínál a második Kávéházak Éjszakája.
Szabadidő 2019. MÁRCIUS Legnépszerűbb dalaival tér vissza a világsztár
Sting a világ egyik legnépszerűbb előadója. Nyári európai turnéja keretében július másodikán lép fel újra Budapesten.
Szabadidő 2019. FEBRUÁR Tom Jones újra Budapesten!
Az élő legenda, aki a modern popzene hajnalán kezdte karrierjét, de a mai napig megújulásra képes előadóművészként, szenzációs új lemezekkel és felejthetetlen koncertekkel ámulatba ejti rajongóit. Júniusban visszatér Budapestre.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2019. MÁJUS Ötven év rockzene
Több mint 100 millió eladott lemez. Európa egyik legsikeresebb zenekara, a Scorpions novemberben újra Budapesten koncertezik.
02
Pénzügyek 2019. MÁJUS Eső előtt köpönyeg: utasbiztosítás
Magyarországon csak minden harmadik utas köt utasbiztosítást külföldi útja előtt. Pedig rengeteg bosszúságtól és pénzkiadástól menthet meg minket.
03
Szépség 2019. MÁJUS Segítség, örömanya leszek!
Esküvőre készül a család. Helyszín, meghívó, vacsora – hónapokig tartó szervezés. A főszereplő persze a menyasszony, de ki gondol az örömanyára? Mi segítünk!
Menu