Egészség

A herpeszvírus veszélyesebb, mint gondoltuk
A herpeszvírus-fertőzés igen gyakori és könnyen terjedő betegség, és nem is olyan ártatlan, mint amilyennek gondoljuk.

A felnőttek többségének a cseppfertőzéssel terjedő, ajakherpesszel járó kellemetlenségek (bőrfeszülés, fájdalmas hólyagok) okoznak gondot, amelytől minél gyorsabban, házilagos vagy speciálisan a herpesz kezelésére kifejlesztett gyógykészítmények (krémek, gélek) segítségével igyekeznek megszabadulni.

Ugrásra készek

A herpes simplex vírustörzs legelterjedtebb altípusai a HVS-1 és a HVS-2, amelyek a test különböző helyein okoznak tüneteket. Míg a HVS-1 elsősorban az ajkat (herpes labialis), a szájüreget, addig a HVS-2 a nemi szerveket és azok környékét fertőzi meg, és okoz fájdalmas bőrelváltozást vizenyős hólyagok, majd fekélyes sebek formájában.

Az 1-es változatnál az elsődleges fertőzés általában már a kora gyermekkorban megtörténik, többnyire cseppfertőzéssel, nyállal. A második herpeszvírussal az elsődleges fertőződés a nemi élet során alakul ki. A vírus az első fertőzés után az idegpályák mentén az idegrendszer sejtjeibe jut, és ott rejtőzködik. Ellene a szervezet antitesteket képez ugyan, ám ezek nem akadályozzák meg újraaktiválódását.

Ezeknek az emberről emberre terjedő mikroorganizmusoknak az a jellegzetességük, hogy aki bármely fajtájukkal egyszer megfertőződött, a további életében is kénytelen együtt élni velük. A szervezetbe behatolva ugyanis a herpesz kórokozói az idegdúcokba fészkelik be magukat, ám mindaddig inaktívak maradnak, amíg semmilyen provokáló hatás – például túlzott szellemi, érzelmi vagy fizikai megterhelés, az immunrendszer leromlásával járó akut vagy krónikus/súlyos betegség, túlzásba vitt antibiotikus kezelés, erős napfény vagy ultraibolya sugárzás – nem éri őket. Amint valamely külső vagy belső ok késztetésére aktivizálódnak, fellobbantják az infekciót és az azzal járó tüneteket. A herpes simplex egyes és kettes típusa másokat is megfertőzhet.

Akiknél e vírustörzs valamely típusa időről időre „támadásba lendül”, általában visszatérő kellemetlenségként élik meg a bőrfájdalmat, a hólyagocskák megjelenését. Pedig a kórokozó jelenléte és tevékennyé válása nagyobb figyelmet érdemel, vagyis érdemes orvosi segítséget kérni a kordában tartásához, mert a gyakori, újra és újra fellépő „virulencia” akár súlyos szövődményekhez, szervi károsodásokhoz, neurológiai tünetek kialakulásához is vezethet.

A herpes zoster fájdalmas ölelése

A leggyakoribb idegrendszeri szövődmény az övsömör, amelyet ugyancsak egy herpeszvírusfajta, a herpes zoster okoz. A fertőzésre utaló tünet a bordaközi idegek mentén fellépő, övszerűen kisugárzó fájdalom, amely azonban más, súlyos betegség jele is lehet.
Arra, hogy valóban a herpes zoster „támadása”, és nem más kórok áll a fájdalom mögött, az egy–négy nap múlva jelentkező viszkető kiütések megjelenése utal egyértelműen, ugyanis a hólyagok a gerincből kilépő idegek mentén helyezkednek el. Az érintésre is fájdalmas nedvező bőrelváltozások két-három hét elteltével leszáradnak ugyan, ám nem ritka az erős, sokszor elviselhetetlen, bordákat átkaroló fájdalom, amely hetekig is kitarthat. Amennyiben a fájdalom nem életminőség-rontó, tehát „együtt lehet élni vele”, különösebb kezelést nem igényel, egyeseknek azonban – a fájdalomtűrő képességük, általános egészségi állapotuk függvényében – akár erős fájdalomcsillapítókra is szükségük lehet

Az övsömört, bár a bőrkiütések látványa a kívülállók számára riasztó, nem lehet „elkapni”. Azok azonban, akik még nem estek át bárányhimlőn (mivel mindkettőt ugyanaz a varicella zoster vírus okozza), az övsömörös betegtől megkaphatják a vírusinfekciót.

A roham(h)ozó kórokozó

Az idegdúcokban elhelyezkedő herpeszvírusok (így az övsömört okozó) virulenciájában is fontos szerepe van az immunrendszer állapotának. Emiatt kifejezetten veszélyeztetettek a kisgyerekek – mert a szervezetüknek még gyenge a fertőzésekkel szembeni önvédelmi képességük –, valamint az idősödők.

A varicella zooster aktívvá válása miatt kialakult övsömör vírusellenes szerekkel kezelhető. A nagy mennyiségű B1-vitamin is meggyorsítja némileg a betegség gyógyulását, és jelentősen csökkenti a posztherpeszes neuralgia (herpesz okozta idegzsába) kialakulásának esélyét, jelentkezésének gyakoriságát és a vele járó rohamszerű fájdalmakat.

Amennyiben a fájdalmat kínzónak ítéli meg a beteg, az orvos fájdalomcsillapítókkal kezeli, de speciális, az idegrendszerre ható gyógyszerekre is szükség lehet. A gyógyszeres terápiában alkalmazott baktériumellenes szerek (lokálisan alkalmazandó oldatok, krémek) a sebek felülfertőződésének megelőzését, kezelését szolgálják. Míg a gyerekkori övsömör szinte alig okoz panaszt, felnőttkorban rossz közérzet, láz, fájdalom kísérheti, valamint nyirokcsomó-duzzanat alakulhat ki az érintett terület közelében. Az arcon lévő bőrtünetek az agyidegek mentén alakulnak ki. Ezek fokozott figyelmet igényelnek mind a betegtől, mind az szakorvostól, mert akár a szemre is átterjedhetnek, ami szaruhártyafekély kialakulásához, nagyfokú látásromláshoz vezethet.

A tünetek megjelenése utáni lehető leggyorsabban elkezdett gyógyszeres kezelés különösen fontos, elsősorban a valamiért legyengült immunrendszerű és idős emberek esetében.

Az övsömörös betegek mintegy fele 50–70 év közötti, a 80 évnél idősebbek körében pedig már minden tizedik embert érint ez a típusú herpeszfertőzés, amelynél igen gyakran lép fel idegzsába (posztherpetikus neuralgia). Ez azon bőrterületek krónikus fájdalma, amelyeket a herpes zoster által megfertőzött idegek látnak el. A fájdalom a betegség után hónapokig vagy évekig fennállhat, változó intenzitással. Az övsömör után kialakult idegzsába kezelésére sokféle módszert kipróbáltak, de egy sem bizonyult elég hatásosnak a mindennapi kínok enyhítésében. Legtöbbet segíthet a gerincvelői folyadékba fecskendezett mellékvesekéreg-szteroid.

szerző: Futaki Balázs
Szépség 2022. JANUÁR Bőrbetegség ötvenen túl: a rozácea
A rozácea főleg az arcbőrön mutatkozó krónikus bőrbetegség. Tudj meg róla többet!
Egészség 2021. NOVEMBER Egy vírus, amit nem lehet kiirtani
A herpesz egyike a legelterjedtebb bőrelváltozásoknak, mellyel az emberek 80 százaléka megismerkedik. Ki a száján, ki a testének egyéb területein...
Egészség 2021. OKTÓBER 6 természetes vírusölő
A legyengült immunrendszer nem véd hatékonyan a vírusoktól és baktériumoktól. Íme hat növény, amely segít a tipikus őszi betegségek – megfázás, influenza vagy felfázás – legyőzésében.
éppen olvassák
01
Egészség 2022. JÚNIUS Elképesztő, mi minden van a véredben
A legbelsőbb védelmi vonalunk anyaga, a szervezet oxigénellátásának közege, testtömegünk 8 százaléka: a vér.
02
Egészség 2022. JÚNIUS 5 ok, amiért érdemes dinnyét enni
Nincs sokkal több olyan étel nyáron, amit jobban kívánna az ember, mint egy jó hideg, friss dinnye. Azon túl, hogy finom, egészséges is.
03
Egészség 2022. JÚNIUS 7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.
Menu