Szabadidő

A filmvászon legendás dívái
Egy pillantásukkal lenyűgözték a nézőket, tehetségüket csodálták, természetes bájuknak köszönhetően pedig mindenki rájuk akart hasonlítani.

Greta Garbo

Greta Garbo egyike azon kivételes színésznőknek, akik mind a néma, mind a hangos filmben megmutathatták tehetségüket. A svéd származású színésznő 1905-ben született, pályafutását Európában kezdte, 19 évesen utazott az Egyesült Államokba, hogy az MGM-nek dolgozzon. Színes filmben sosem szerepelt, csak fekete-fehérben. Érzéki, titokzatos megjelenése, gyönyörű, különleges arca azonnal elbűvölte az amerikai közönséget. Melankolikus stílusával valódi mítoszt teremtett.

A színésznő előszeretettel játszott a világból kiábrándult hősnőket, akik reménytelenül és visszavonhatatlanul szerelembe estek. Senki sem tudott úgy szenvedni, ahogyan Garbo.

Rejtélyes, zárkózott nőként ismerték, aki jelentős hatást gyakorolt a női divatra, és hosszú távon a sminktrendre is. Hosszú élete ellenére viszonylag rövid, ám annál tartalmasabb pályafutás állt mögötte. Izgalmas és karizmatikus sorsú nők szerepébe bújhatott, eljátszotta többek között Anna Kareninát, Mata Harit, Krisztina királynőt. 1941-ben készítette A kétarcú nő című filmet, amely a 27. és egyben utolsó filmje volt, ezután soha nem tért vissza a képernyőre. 1955-ben feledhetetlen színjátszását életműdíjjal jutalmazták. A 30-as években egyenesen a képernyő First Ladyjeként emlegették; rejtélyességét örökre megőrizte, mivel elzárkózott a riporterektől. A sors iróniája, hogy miközben elkeseredett harcot vívott azért, hogy kerülje a nyilvánosságot, egyike volt azoknak a nőknek, akik a legtöbbet szerepeltek az újságok oldalain.

Audrey Hepburn

Audrey Hepburnt bája, kedvessége és hibátlan stílusérzéke tette feledhetetlen ikonná. 1929. május 4-én, Belgiumban született, gyermekkora nagy részét azonban Angliában és Hollandiában töltötte. Audrey balett-táncosnak készült, és közben modellkedett, hogy fizetni tudja a drága táncórákat. A filmvásznon először kisebb táncos szerepeket kapott. Első színpadi sikere Gigi szerepében díjakat és nemzetközi elismerést hozott. Ezután nem sokkal megkapta első filmes főszerepét a Római vakációban, amelyben egy civilbe öltözött hercegnő meséjét adta elő. Ezt követő filmjei már mind világsikert arattak.

A rendezők ekkoriban a színésznő törékenységét, kislányos szépségét, ártatlanságát és nőies báját emelték ki a filmekben. Ezért is helyeztek mellé olyan partnereket, akik közül páran az apjuk lehettek volna: a Sabrinában Humphrey Bogart, a Funny Face-ben Fred Astaire, a Háború és békében Henry Fonda volt a partnere. Az „őzikeszemű” állandó jelzője lett az ellenállhatatlanul bájos színésznőnek, aki megjelenésével elbűvölte az egész világot. Audrey 1953-ban, a Sabrina forgatásán ismerkedett meg hű barátjával, Hubert de Givenchyvel, akivel kezdettől fogva egy hullámhosszon voltak. Kapcsolatuknak köszönhetjük minden idők egyik leghíresebb ruhakölteményét, az Álom luxuskivitelben kis feketéjét. A little black dress (LBD) azóta egyetlen nő ruhatárából sem hiányozhat.

Audrey-t magánéletében nem kísérte szerencse: mindkét házassága válással végződött. Első férje, a színész Mel Ferrer, második egy olasz pszichiáter, Andrea Dotti volt. Mindkét házasságából egy-egy fia született. 1988-tól Audrey nem vállalt több filmszerepet, és élete hátralévő részét az UNICEF-nek és a jótékonyságnak szentelte. Éhező gyerekeknek szállított élelmiszert Etiópiába, majd Törökországba, Dél-Amerikába, Szudánba, Szomáliába és Vietnamba. Öt évvel később hunyt el rákban.

Marlene Dietrich

Dietrichre először sokan a második Greta Garbóként tekintettek, azonban hamar kiderült, hogy a színésznő egyedi karizmával rendelkezik, mély, búgó hangja és igéző tekintete utánozhatatlanná tette. Stílusa még a mai napig is maradandó hatással van a divatra. Mióta Marlene Dietrich magára öltötte, a „le smoking” a nők számára a magabiztosság és a szexuális önbizalom szimbóluma. A híres színésznő előszeretettel viselt cilindert, öltönyt és fehér csokornyakkendőt, amikor Mademoiselle Amyt, a kabarénekest alakította.

Marlene Dietrich porosz rendőrtiszti családban született 1901-ben, Berlinben. Eredeti neve Marie Magdalene Dietrich. Hegedűművésznek készült, a weimari Zeneművészeti Főiskolán tanult, majd Berlinben folytatta zenei tanulmányait. Első színpadi szerepét Max Reinhardttól kapta. A színház által ismerte meg Rudolf Siebert, akihez 1923-ban feleségül ment, s akitől egy év múlva megszületett lánya, Maria. A következő öt esztendőben több mint tucatnyi filmben játszott. A nagy szakmai áttörést, a hazai és nemzetközi sikert A kék angyal című filmben a gyönyörű táncosnő, Lola Fröhlich szerepe hozta el számára 1930-ban. Ekkortól igazi sztár lett, 1931-ben Oscar-díjra is jelölték a Marokkóban nyújtott alakításáért.

Magánélete neki sem alakult fényesen: Marlene köztudottan biszexuális volt, házassága alatt több szeretőt is tartott, akik között olyan nagy nevek is akadtak, mint Frank Sinatra, Ona Munson színésznő vagy a Kennedy fivérek. A háború idején visszautasította Goebbels felkérését, hogy térjen vissza Németországba, és dolgozzon otthon. A második világháború idején nemegyszer életveszély közepette szórakoztatta a katonákat, és mindenhol tomboló lelkesedés fogadta dalestjeit. Az elesett katonákról szóló Hova tűnt a sok virág című dala a front mindkét oldalán népszerű volt. Kiállása a hitleri náci ideológia ellen sok nemzetközi elismerést szerzett számára, többek között 1947-ben megkapta a civilek által elérhető legmagasabb amerikai kitüntetést, a Szabadság érdemrendet, 1950-ben pedig a francia Becsületrend lovagja lett.

A háború évei után főképp énekesi karrierjére koncentrált, utolsó nagy filmjét Ítélet Nürnbergben címmel 1961-ben forgatta. Ezután sokáig alkoholproblémákkal küszködött, majd egy balesetben combnyaktörést szenvedett, tolókocsiba kényszerült, 79-ben tolószékben játszotta utolsó szerepét, majd 1992-ben bekövetkezett haláláig végleg visszavonult.

Katharine Hepburn

A rekordmennyiségű, négy Oscar-díjas Katharine Hepburn kétségkívül Hollywood egyik legnagyobb színészlegendája. Tizenkettőnél többször jelölték akadémiai díjra, ő a második legtöbb jelölést elnyert színésznő. Színpadi, televíziós és filmes karrierje több mint hat évtizede indult a Broadway színpadáról. Ragyogó szépségének és élénk személyiségének köszönhetően Hepburn azonnal elkápráztatta a közönséget, több kisebb szerep után az A Warrior’s Husband (A katonafeleség) című kalandfilm hercegnő karaktere hozta meg számára a hírnevet.

Bájos személyiségére azonban egy gyermekkori tragédia vetett árnyékot: imádott bátyja, Tom öngyilkos lett, ami Katharine-t szeszélyessé és visszahúzódóvá tette. Bátorsága és függetlensége miatt igazi példakép volt nők millióinak szemében. Életében egyetlen igaz szerelme volt, a nős Spencer Treacy, akivel szenvedélyes románcuk közel 30 éven át tartott, a két szerelmes egymás iránti odaadása megkérdőjelezhetetlen volt mindenki számára. Hollywood leghíresebb párjaként ismerték őket. Összesen 9 filmet forgattak együtt, utolsó közös munkájuk, a Találd ki, ki jön ma vacsorára! című produkciója után 1967. június 19-én Spencer szívrohamban elhunyt.

A színésznő nem volt hajlandó alkalmazkodni Hollywood külsőségeihez, csillogó világához. Nem viselt sminket, nemigen adott interjút, és gyűlölte, ha fényképezték. A hétköznapi életben szívesen viselt nadrágot és teniszcipőt. A 70-es években a televíziózás felé fordult, számos filmben szerepelt, de továbbra is játszott kisebb mozis szerepekben, többek között 1981-ben Henry Fondával oldalán az Az aranytó című filmben, melyért megkapta a negyedik Oscar-díját. 96 éves korában, otthonában Old Saybrookban halt meg.

Sophia Loren

Gyakran Olaszország Marilyn Monroe-jaként emlegetik. Oscar-díjas, Grammy-díjas szexszimbólum, aki karrierje során sokakra volt nagy hatással. 1934-ben született Sofia Villani Scicolone néven Rómában. Kislánykorában annyira sovány volt, hogy sokan piszkafának gúnyolták, 14 éves korára azonban érzéki, gyönyörű nővé cseperedett. 15 évesen részt vett a Miss Roma szépségversenyen Nápolyban, és bár a koronát nem kapta meg, Carlo Ponti producer figyelmét felkeltette. Ő volt az, aki biztatta Sophiát, hogy jelentkezzen próbafelvételekre. Végül a színésznő első főszerepe az Aida volt, a film sikere után pedig elhalmozták ajánlatokkal.

Játszott többek között a Büszkeség és szenvedély című filmben is, olyan Hollywoodi legendák mellett, mint Cary Grant és Frank Sinatra. Ahogy a népszerűsége nőtt, megváltoztatta a nevét Sophiára, hogy jobban beilleszkedjen a hollywoodi közegbe. Érdekes, hogy a hollywoodi filmek ellenére Sophia végül egy olasz filmmel vált igazán világhírűvé. 1960-ban Vittorio De Sica felkérte az Alberto Moravia regényéből készült drámája, az Egy asszony meg a lánya főszerepére. A filmben nyújtott alakításáéért Loren később elnyerte a legjobb női alakítás Oscar-díját. Egyike azon kevés filmcsillagnak, akiket nemcsak a közönség, hanem a kollégák is imádtak. Nem csak színésznőként közismert: a tökéletes feleség, családanya és háziasszony mintaképének számít, főleg hazájában.  Évtizedek óta a női elegancia és divat első számú megtestesítője. 86 éves.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szépség 2021. JANUÁR Miért hullik a férfiak haja?
Az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás nagyon gyakori, öt férfi közül körülbelül négynél jelentkezik.
Egészség 2020. SZEPTEMBER Szép és fájdalmas történet a szerelemről
Megható film egy el nem múló szerelemről, amelyben a feleséget Alzheimer-kórral diagnosztizálják. Az Alzheimer Világnapja alkalmából most ingyen megnézheted online. Ezt neked is látnod kell! (x)
Egészség 2019. MÁRCIUS A női szexualitás változásai
Akármilyen életkorban vagy is, a szex fontos része az életnek. Nőiséged változásával a szex is átalakul. Értsd meg tested jelzéseit!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. ÁPRILIS Megdöbbentő sérülések
Volt már olyan érzésed, amikor rosszul léptél, és legurultál pár lépcsőfokot, hogy ennyire szerencsétlen egyszerűen nem lehetsz?
02
Szabadidő 2021. ÁPRILIS A kövek bűvöletében
Victor Hugo írta: „Eleinte a nőket szerettem, aztán az állatokat. Most a köveket szeretem. A kő ugyanolyan szórakoztató, mint az állat vagy a nő, és nincs benne csalárdság.”
03
Szabadidő 2021. ÁPRILIS 11+1 locsolóvers - minden eshetőségre
A húsvéti locsolkodás mit sem ér locsolóvers nélkül! A ma is élő néphagyomány bámulatosan nagy tárházából válogattunk.
Menu