Egészség

A 4 leggyakoribb nyári fertőzés
Vidám fotók helyett kínzó tünetekkel térhetsz haza a nyaralásból, ha nem vigyázol.

Azt hihetnénk, a vírusok és baktériumok főként télen támadják meg a szervezetünket. Néhány fajtájuk azonban a melegben terjed inkább.

Nemcsak a magas hőmérséklet játszik szerepet ebben, de a strandok, tavak vizei és a nyáron kedvelt élelmiszerek is. Mit tehetsz, hogy elkerüld a veszélyt, és hogyan gyógyulhatsz gyorsabban, ha mégis utolért egy vírus vagy baktérium?

Kiszáradással is fenyeget – a szalmonella

Életed során többször is találkozhattál a szalmonella baktériummal, és lehet, hogy tünetek hiányában észre sem vetted. Egyes esetekben a fertőzés gond nélkül lezajlik, ám gyakran heves panaszokat, akár életveszélyes állapotot is eredményezhet. A kórokozó az emberek és állatok bélrendszerében telepedhet meg, és széklet útján terjed.

Fertőzött víz ivásával, vagy ilyen étel fogyasztásával nagy eséllyel megbetegít. A nyers vagy nem eléggé átsütött hús azért jelent veszélyt, mert a feldolgozáskor a beteg állat ürülékéből is átkerül a baktérium a húsba, melyet legfeljebb a megfelelő hőkezelés pusztíthatna el. A tojások héjára ugyanilyen módon kerül a szalmonella, és ha nem ellenőrzött helyről vásárlod, különösen a nyers tojás, a nem hőkezelt tengeri ételek fogyasztásával kockáztatod a betegséget. Ha otthon figyelsz is erre, nem tudhatod, hogy egyes megvásárolt fagylaltok, hidegkonyhai készítmények nem rejtenek-e fertőző baktériumot. Csak megbízható étterembe, cukrászdába ajánlott betérned, külföldi nyaralás esetén is figyelj erre.

A szalmonella tünetei hevesek és igen kellemetlenek. Görcsös hasmenés, hányás, láz, hidegrázás léphet fel. Ha a folyadékvesztés nagymértékű, akár infúziós kezelésre is szorulhatsz. A hasmenés elleni gyógyszerek kevésbé ajánlottak, mivel elhúzódóvá tehetik a gyógyulást. Legfontosabb a folyadékpótlás, gyakori kis mennyiségekben. A fertőzés rendszerint négy-hét nap alatt lezajlik.

Kis mennyiség, nagy veszély – az E. coli

A heves fertőzéseket okozó E.coli nevű baktériumból elég, ha egészen kevés kerül a szervezetedbe, mégis utolér a betegség. Egyetlen harapás a fertőzött ételből, egy korty a vízből, vagy egy tárgy megérintése is veszélyt rejt. A kórokozó emberről emberre is terjed, bőrkontaktussal vagy közös használati tárgyakkal. Az élelmiszerek közül a darált húsok, a pasztörizálatlan tej, vagy fertőzött vízzel locsolt zöldség, a tisztázatlan módon pucolt  gyömölcs fogyasztása kockázatos.

A strandokon a nyilvános WC használatakor nem lehet eléggé hangsúlyozni az alapos kézmosás fontosságát. Gyakori, vizes hasmenés, hasi görcsök, elesettség, émelygés jelentkezésekor székletmintából lehet megállapítani a baktérium jelenlétét. A gyerekek, az idősek és a gyenge immunrendszerrel rendelkezők különösen veszélyeztetettek. A gyomorsav-csökkentő gyógyszert fogyasztók bélrendszerében könnyebben megtelepszik a baktérium. 

Az E.coli-fertőzésből általában antibiotikum nélkül is meggyógyulsz. A diéta kezdetben csak folyadékból, majd pirítósból, főtt rizsből, almakompótból áll. Fokozatosan szabad visszatérned megszokott étrendedhez.

Végigfuthat a családon – a vérhas

Fürdés a tóban, úszás a medencében, melyben már ott a kórokozó – mindez elég ok, hogy véres, nyákos hasmenés, alhasi görcsök és magas láz kínozzon. A Shigella nevű baktérium a vérhas okozója, és széklet útján igen gyorsan terjed. Akár ivással, vagy fürdőzés közben a szájba került vízzel fertőződhetsz. Ha olyan országba utazol, ahol nem ajánlott a csapvíz fogyasztása, még fogmosáskor se szegd meg a szabályt. A nyers gyümölcsöt erre alkalmas fertőtlenítő szerrel kezelheted, érdeklődj erről nyaralás előtt.

A hazai uszodák vize megbízható minőségű, ritka esetben előfordulhat, hogy egy máshol megfertőzött vendég visz kórokozót a medencébe. A nyílt vizekben fürdőzésre csak engedélyezett helyen kerüljön sor!

A kisgyerekek könnyebben megbetegszenek, és továbbadják a családtagoknak is. Ha a családban bárkinél vérhast állapított meg a kezelőorvos, a WC-használat után alapos fertőtlenítő kézmosás ajánlott. Csecsemőknél a pelenkacsere előtt és után szintén, különös gondossággal. A folyadékpótlásra gyógyszertárban kapható rehidratációs készítmény javasolt.

Szaporodó göbök – az uszodaszemölcs

A vírus onnan kapta nevét, hogy leggyakrabban az uszodákban, strandokon fertőződhetsz meg. Itt azonban kevésbé okolható a medence vize, sokkal inkább a közös használati tárgyak, a zuhanyozó, a mosdó, a WC, esetleg az egymástól kölcsön vett törölköző.
A kis, kiemelkedő bőrelváltozás megjelenhet a törzsön, a karokon, lábakon. Gyorsan átterjed a környező bőrfelületre. Egyes esetekben a húszat is meghaladó számú szemölcs alakul ki. Rendszerint nem fájdalmas, ám viszkethet, és ez további veszélyt rejt. A vakarás során kiszabadulnak a vírusok, előidézve a további fertőződést. A bőr kivörösödése kísérheti, és szövődményként ekcéma is felléphet. Kezelés nélkül is gyógyul, de igen hosszú idő múlva, egy-másfél év is eltelhet a tünetek megszűnéséig. A fagyasztásos eljárás és a lézerterápia mellett egyéb megoldások is beválhatnak. Orvosi javaslatra beszerezhetsz ecsetelő készítményeket, rendszeres használatuk segít megszabadulni a szemölcsöktől, és gátolja a további terjedést.  

A megelőzés érdekében csak saját papucsodban lépj az uszoda kövére és a zuhanyozóba. Ne vedd kölcsön senki fürdőlepedőjét, törölközőjét, fésűjét, még akkor sem, ha a tulajdonoson nem látod jelét a tüneteknek. Nyáron mindenki hajlamos szabadabban kezelni az egészségügyi szabályokat, de sokkal jobb, ha a szabadságot a fertőzésmentes nyár jelenti.

szerző: Futaki Balázs
Egészség 2019. JÚLIUS Mit egyél a nyári melegben?
A melegben megnövekedett vízszükséglet fedezéséhez fontos ismerni a szilárd táplálékok folyadéktartalmát.
Egészség 2019. JÚNIUS 7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.
Egészség 2019. JÚNIUS Június: a nagy lehetőségek hónapja
Júniusban turbófokozatra kapcsol a természet. Felsorolni is lehetetlen, mennyi friss gyümölcs- és zöldségféle kínálja a lehetőséget az egészségesebb táplálkozásra. Gondold újra a piaci bevásárlólistádat!
éppen olvassák
01
Egészség 2019. JÚLIUS Konyhai tippek 40 felettieknek
Fiatalon még megengedhetjük magunknak, hogy lazán vegyük az étkezést, de negyven felett szervezetünk másképp kezd reagálni mindenre, amit elfogyasztunk.
02
Egészség 2019. JÚLIUS Fejfájás vagy migrén?
Fejfájása szinte mindenkinek volt már. Van, akinek visszatérő és nagyon erős. Mikor kell migrénre gyanakodnod? Honnan ismerheted fel?
03
Egészség 2019. JÚLIUS Így hatnak a frontok a szívünkre
Az elkövetkező időszakban többféle fronthatással kell számolnunk. A hideg- és a melegfrontok is megterhelik a szívünket, érrendszerünket.
Menu