Egészség

A 4 leggyakoribb nyári fertőzés
Vidám fotók helyett kínzó tünetekkel térhetsz haza a nyaralásból, ha nem vigyázol.

Azt hihetnénk, a vírusok és baktériumok főként télen támadják meg a szervezetünket. Néhány fajtájuk azonban a melegben terjed inkább.

Nemcsak a magas hőmérséklet játszik szerepet ebben, de a strandok, tavak vizei és a nyáron kedvelt élelmiszerek is. Mit tehetsz, hogy elkerüld a veszélyt, és hogyan gyógyulhatsz gyorsabban, ha mégis utolért egy vírus vagy baktérium?

Kiszáradással is fenyeget – a szalmonella

Életed során többször is találkozhattál a szalmonella baktériummal, és lehet, hogy tünetek hiányában észre sem vetted. Egyes esetekben a fertőzés gond nélkül lezajlik, ám gyakran heves panaszokat, akár életveszélyes állapotot is eredményezhet. A kórokozó az emberek és állatok bélrendszerében telepedhet meg, és széklet útján terjed.

Fertőzött víz ivásával, vagy ilyen étel fogyasztásával nagy eséllyel megbetegít. A nyers vagy nem eléggé átsütött hús azért jelent veszélyt, mert a feldolgozáskor a beteg állat ürülékéből is átkerül a baktérium a húsba, melyet legfeljebb a megfelelő hőkezelés pusztíthatna el. A tojások héjára ugyanilyen módon kerül a szalmonella, és ha nem ellenőrzött helyről vásárlod, különösen a nyers tojás, a nem hőkezelt tengeri ételek fogyasztásával kockáztatod a betegséget. Ha otthon figyelsz is erre, nem tudhatod, hogy egyes megvásárolt fagylaltok, hidegkonyhai készítmények nem rejtenek-e fertőző baktériumot. Csak megbízható étterembe, cukrászdába ajánlott betérned, külföldi nyaralás esetén is figyelj erre.

A szalmonella tünetei hevesek és igen kellemetlenek. Görcsös hasmenés, hányás, láz, hidegrázás léphet fel. Ha a folyadékvesztés nagymértékű, akár infúziós kezelésre is szorulhatsz. A hasmenés elleni gyógyszerek kevésbé ajánlottak, mivel elhúzódóvá tehetik a gyógyulást. Legfontosabb a folyadékpótlás, gyakori kis mennyiségekben. A fertőzés rendszerint négy-hét nap alatt lezajlik.

Kis mennyiség, nagy veszély – az E. coli

A heves fertőzéseket okozó E.coli nevű baktériumból elég, ha egészen kevés kerül a szervezetedbe, mégis utolér a betegség. Egyetlen harapás a fertőzött ételből, egy korty a vízből, vagy egy tárgy megérintése is veszélyt rejt. A kórokozó emberről emberre is terjed, bőrkontaktussal vagy közös használati tárgyakkal. Az élelmiszerek közül a darált húsok, a pasztörizálatlan tej, vagy fertőzött vízzel locsolt zöldség, a tisztázatlan módon pucolt  gyömölcs fogyasztása kockázatos.

A strandokon a nyilvános WC használatakor nem lehet eléggé hangsúlyozni az alapos kézmosás fontosságát. Gyakori, vizes hasmenés, hasi görcsök, elesettség, émelygés jelentkezésekor székletmintából lehet megállapítani a baktérium jelenlétét. A gyerekek, az idősek és a gyenge immunrendszerrel rendelkezők különösen veszélyeztetettek. A gyomorsav-csökkentő gyógyszert fogyasztók bélrendszerében könnyebben megtelepszik a baktérium. 

Az E.coli-fertőzésből általában antibiotikum nélkül is meggyógyulsz. A diéta kezdetben csak folyadékból, majd pirítósból, főtt rizsből, almakompótból áll. Fokozatosan szabad visszatérned megszokott étrendedhez.

Végigfuthat a családon – a vérhas

Fürdés a tóban, úszás a medencében, melyben már ott a kórokozó – mindez elég ok, hogy véres, nyákos hasmenés, alhasi görcsök és magas láz kínozzon. A Shigella nevű baktérium a vérhas okozója, és széklet útján igen gyorsan terjed. Akár ivással, vagy fürdőzés közben a szájba került vízzel fertőződhetsz. Ha olyan országba utazol, ahol nem ajánlott a csapvíz fogyasztása, még fogmosáskor se szegd meg a szabályt. A nyers gyümölcsöt erre alkalmas fertőtlenítő szerrel kezelheted, érdeklődj erről nyaralás előtt.

A hazai uszodák vize megbízható minőségű, ritka esetben előfordulhat, hogy egy máshol megfertőzött vendég visz kórokozót a medencébe. A nyílt vizekben fürdőzésre csak engedélyezett helyen kerüljön sor!

A kisgyerekek könnyebben megbetegszenek, és továbbadják a családtagoknak is. Ha a családban bárkinél vérhast állapított meg a kezelőorvos, a WC-használat után alapos fertőtlenítő kézmosás ajánlott. Csecsemőknél a pelenkacsere előtt és után szintén, különös gondossággal. A folyadékpótlásra gyógyszertárban kapható rehidratációs készítmény javasolt.

Szaporodó göbök – az uszodaszemölcs

A vírus onnan kapta nevét, hogy leggyakrabban az uszodákban, strandokon fertőződhetsz meg. Itt azonban kevésbé okolható a medence vize, sokkal inkább a közös használati tárgyak, a zuhanyozó, a mosdó, a WC, esetleg az egymástól kölcsön vett törölköző.
A kis, kiemelkedő bőrelváltozás megjelenhet a törzsön, a karokon, lábakon. Gyorsan átterjed a környező bőrfelületre. Egyes esetekben a húszat is meghaladó számú szemölcs alakul ki. Rendszerint nem fájdalmas, ám viszkethet, és ez további veszélyt rejt. A vakarás során kiszabadulnak a vírusok, előidézve a további fertőződést. A bőr kivörösödése kísérheti, és szövődményként ekcéma is felléphet. Kezelés nélkül is gyógyul, de igen hosszú idő múlva, egy-másfél év is eltelhet a tünetek megszűnéséig. A fagyasztásos eljárás és a lézerterápia mellett egyéb megoldások is beválhatnak. Orvosi javaslatra beszerezhetsz ecsetelő készítményeket, rendszeres használatuk segít megszabadulni a szemölcsöktől, és gátolja a további terjedést.  

A megelőzés érdekében csak saját papucsodban lépj az uszoda kövére és a zuhanyozóba. Ne vedd kölcsön senki fürdőlepedőjét, törölközőjét, fésűjét, még akkor sem, ha a tulajdonoson nem látod jelét a tüneteknek. Nyáron mindenki hajlamos szabadabban kezelni az egészségügyi szabályokat, de sokkal jobb, ha a szabadságot a fertőzésmentes nyár jelenti.

szerző: Futaki Balázs
Egészség 2021. JÚLIUS Mit egyél a nyári melegben?
A melegben megnövekedett vízszükséglet fedezéséhez fontos ismerni a szilárd táplálékok folyadéktartalmát.
Egészség 2019. JÚNIUS 7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.
Egészség 2019. JÚNIUS Június: a nagy lehetőségek hónapja
Júniusban turbófokozatra kapcsol a természet. Felsorolni is lehetetlen, mennyi friss gyümölcs- és zöldségféle kínálja a lehetőséget az egészségesebb táplálkozásra. Gondold újra a piaci bevásárlólistádat!
éppen olvassák
01
Egészség 2021. SZEPTEMBER 7 veszélyes tárgy a lakásodban
Rengeteg betegségeket terjesztő tárgy van a lakásodban, melyekre egyébként eszedbe sem jutna gyanakodni…
02
Egészség 2021. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
03
Egészség 2021. SZEPTEMBER 3 bizonyíték, hogy lehet 100 évig élni - Hogyan?
Ritka ünnep, ha száz gyertyát fújhatsz el tortádon. Néhány népcsoportnál természetes az ennél is hosszabb életkor. Mi a titkuk?
Menu