Egészség

7 veszélyes tárgy a lakásodban
Rengeteg betegségeket terjesztő tárgy van a lakásodban, melyekre egyébként eszedbe sem jutna gyanakodni…

A különböző elektromos készülékekről már sokszor kiderült, hogy mennyire nem tesznek jót az egészségünknek. Most nem az elektromosságról lesz szó, hanem egy kicsit rendhagyóbb módon tekintünk végig az otthonunkon.

A lakásban lévő tárgyak megfelelő tisztán tartása sok mindentől megvéd. De hogyan lehetsz szemfüles, ha azt sem tudod, mikre kell figyelned? Összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot, ami könnyedén megbetegítheti akár az egész családot!

1. Sótartó – borstartó

Mennyi ideje volt, hogy utoljára megtisztítottad a só- és borstartódat? Senki sem gondol ennek szükségességére túl gyakran, pedig ezek a szerény, kevésbé szembetűnő dolgok meghatározó szerepet játszanak az egészséges sütés-főzés terén. Fontos, hogy fűszerezéskor ne érjen hozzá a szóró edény a nyers húshoz, ha mégis megtörténne, alapos mosás javasolt.

2. Mosókonyha, háztartási helyiség

Senki sem gondolná, hogy a mosógépe baktériummágnes. Az Arizonai Egyetem kutatása alapján viszont kiderült, hogy a bélvírusok, amilyen például a hepatitisz A is, az alsónemű mosásakor bekerülnek a gépbe, és onnan könnyen terjednek tovább. Csökkenti ennek esélyét, ha magas hőmérsékleten mosol. Szakemberek javasolják, hogy külön kell választani az alsóneműt a többi holmitól, és 60 fokos vízben, vagy fertőtlenítő adalékkal mosni, ami elpusztítja a baktériumokat.

3. Közös törülköző

A törülközőt megosztani a pároddal környezeti szempontból lehet, hogy hasznos, de egészségügyi okokból kedvezőtlen. Bármennyire csábító is a közös törülköző, felejtsd el, mert ez a baktériumok melegágya, ami a bőröddel érintkezve rendkívül gyorsan terjeszti a betegségeket.

4. Mosogatószivacs

Már biztosan számtalanszor hallottad, hogy a mosogatószivacsod tele van bacikkal, de azt mondta már valaki, hogy több mint 20 millió veszélyes mikroba lehet rajta? Mert annyi van, és ezeket a közhiedelemmel ellentétben a mosogatószer vagy a víz nem pusztítja el. A legjobb és leghatékonyabb megoldás, amit tehetsz ellenük, ha a mosogatószivacsot beteszed a mikrohullámú sütőbe vagy kifőzöd, ami elpusztítja a baktériumok 99,9 százalékát. De a legjobb, ha minél gyakrabban újra cseréled.

5. Az ágy

Voltál mostanában kirándulni, aludtál idegen ágyban? Ha igen, légy figyelmes, mert ilyenkor nagyobb az esély, hogy megkapj valami jó kis fertőzést, esetleg allergiás rohamot az ágyban leselkedő poloskáktól. Igen, ezek a kis szörnyetegek egyre gyakrabban okoznak betegségeket, de nemcsak ők, hanem azok az apró rovarok és vérszívók is, amelyek a matrac repedéseiben, esetleg az ágyneműben rejtőznek. Kiránduláskor beférkőznek a csomagok közé, és hazaérve megfertőzik a gyanútlan otthonokat. Légy tehát szemfüles.

6. A számítógép

Te vagy az egyetlen, aki használja, mégis hogy tud olyan piszkos lenni? Ne lepődj meg, hiszen a világ, amelyben élünk, szintén mocskos és szennyezett. Egy észak-karolinai egészségügyi felmérés kimutatta, hogy a számítógépek billentyűzete tömve van baktériumokkal, sőt, míg egy nyilvános vécé 41 kórokozót tartalmaz négyzetcentinként, addig a billentyűzet ugyanekkora területen 21 000-et. Legjobb módja, hogy megőrizd billentyűzeted tisztaságát, ha naponta letörlöd fertőtlenítővel.

7. A párologtató

Figyelj a párologtatóra, mondják a baktériumszakértők. Ha nincs rendszeresen kitisztítva, fertőzést és légzési gondokat okozhat. Ha a szobádban van, miközben alszol, hetente többször is tisztítsd.

szerző: Futaki Balázs
Egészség 2023. ÁPRILIS Vérmérgezés: halálos is lehet!
A vérmérgezés (szepszis) nehezen meghatározható, az egész szervezetet érintő, összetett tünetegyüttes, amelynek súlyos formája a beteg halálához is vezethet.
Pénzügyek 2022. MÁJUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
Egészség 2021. FEBRUÁR Halálos veszélyforrások karnyújtásnyira tőled
Magyarországon legalább évi negyedmillió baleset következik be az otthonunk falai között.
éppen olvassák
01
Egészség 2023. OKTÓBER 9 érdekesség a vérről
Hihetetlen, de hiába kering több liter vér a szervezetünkben, legtöbben alig tudunk róla valamit. Íme, néhány érdekes tény!
02
Egészség 2023. SZEPTEMBER 7 érdekes tény a paprikáról
Hétköznapi konyhai hozzávalónk vitamintartalma mellett megdöbbentő érdekességeket is tartogat számunkra. Íme hét meglepő és érdekes információ. Te tudtad?
03
Egészség 2023. SZEPTEMBER Itt élnek a világon a legtovább!
A most következő helyeken nem ritka, hogy az emberek akár a 100 éves kort is megérik, időskorukban pedig boldogságban és egészségben töltik mindennapjaikat.
Menu