Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Lassan vége a nyárnak, de egy ideig talán még tartja magát a jó idő. Remek alkalom kimozdulni a lakásból, összerántani a családot, barátokat, és egy közös grillezéssel ünnepelni a nyarat.
Nem csupán kiváló program, de a grillezés a húsok elkészítésének egyik legegészségesebb elkészítési módja is, hiszen nem feltétlenül szükséges hozzáadott zsiradékot használni. Rengetegféle húst és zöldséget, sőt gyümölcsöt is készíthetsz így, köretként pedig elég salátákat keverned. Fontos, hogy folyamatos figyelem mellett süss, és ne szárítsd ki a húsokat. Kísérletezz pácokkal, fűszerekkel, öntetekkel, sót viszont csak az elkészítés után használj, mert a húsok megkeményedhetnek!
Pácok marhahúshoz
Mustáros-gyömbéres
40 dkg húshoz keverj el kb. 4 evőkanál mustárt egyujjnyi lereszelt gyömbérrel, egy evőkanál olívaolajjal és némi frissen őrölt borssal, és kend be vele a hússzeleteket. Hagyd állni egy-két órán át.
Citromos-kakukkfüves
40 dkg húshoz keverj el kb. 4 ág kakukkfüvet 1 citrom levével és lereszelt héjával, valamint 2 evőkanál olívaolajjal, és kend be vele a hússzeleteket.
Pácok csirkéhez
Fokhagymás-csilis
Kb. fél kg csirkéhez 4 csilipaprikát 4 gerezd fokhagymával apríts vagy aprítógéppel dolgozz össze. Adj hozzá 2 evőkanál olívaolajat és egy citrom levét. A csípősséget aszerint szabályozhatod, amennyi magot benne hagysz a paprikából. Ebben hagyd egy-két órát állni a csirkét, akár combbal is kipróbálhatod!
Indiai
Kb. fél kg csirkéhez 2 dl joghurtot 2 evőkanál garam masala fűszerkeverékkel és egy kevés sóval keverj el, ebben pácold a csirkét.
Pácok tarjához
Vörösboros-fokhagymás
Fél kg tarjához 1 dl vörösbort, 3 gerezd fokhagymát, őrölt fekete borsot, 1 evőkanál őrölt paprikát keverj el, és kend be vele a kissé kiklopfolt szeleteket.
Mexikói jellegű pác
Fél kg tarjához vagy más sertéshúshoz keverj el 2 evőkanál csípős mustárt, 2 evőkanál olívaolajat, 4 evőkanál paradicsompürét, 2 gerezd zúzott fokhagymát, fél evőkanál barna cukrot, csipetnyi chiliport, és kend be vele a hússzeleteket.
Grillgyümölcs
Ananásznyársak
Az ananász héját függőlegesen vágd le, és az ananászt szeld hasábokra. Szúrj beléjük nyársat, majd grillen pirítsd meg. Olvasztott csokoládét kínálj mellé. Ugyanezt a receptet elkészítheted almával, banánnal vagy körtével is.
A legjobb és legegyszerűbb saláták
Tzatziki
Hozzávalók:
4 kígyóuborka
4 dl sűrű görög joghurt
4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
só
friss kapor vagy menta
Az uborkát reszeld le, majd sózd be, és helyezd szűrőbe. Hagyd lecsöpögni, majd csavard ki minden levét. A joghurtot keverd el az áttört fokhagymával, az apróra vágott zöldfűszerrel és az olajjal. Ezzel az öntettel keverd össze az uborkát. Legalább fél napot hagyd állni a hűtőben, lezárt dobozban.
Paradicsomsaláta fetával
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
25 dkg feta
nagy csokor friss bazsalikom
A paradicsomot és a fetát vágd kisebb kockákra. Keverd őket össze és tálald friss pirítóskenyéren. Helyezd rá a friss bazsalikomleveleket, és ízlés szerint hintsd meg sóval, borssal.