Szabadidő

4 hűvös recept forró napokra
Mikor a meleg miatt főzni sincs kedved, és a sütő melegére sem vágysz, olyan ételekre van szükséged, amelyek hamar elkészülnek.

Kánikulában ritkán vágyunk meleg, laktató ételekre, ilyenkor könnyű salátákat és leveseket, habos-gyümölcsös krémdesszerteket kívánunk. Ezért olyan jók az alábbi receptek, amelyek kevés idő alatt összeállíthatók, és legfeljebb csak rövid percekre kell lángot gyújtanod az elkészítésükhöz!

Jéghideg uborkaleves dióval

Hozzávalók (4 személyre):
2 közepes kígyóuborka

4 dl tej
3 dl natúrjoghurt vagy kefir
só, bors
1 csokor kapor
három marék dió

Az uborkát reszeld le, vagy turmixgépben aprítsd fel. Öntsd hozzá a tejet és a joghurtot, ízesítsd a fűszerekkel, majd törd durvára a diót, és szórd bele. Tedd pár órára a hűtőbe, mielőtt tálalod.

Paradicsomos zöldbabsaláta

Hozzávalók (4 személyre):
fél kg zöldbab

fél liter passzírozott paradicsom
só, bors
friss bazsalikom
2 gerezd fokhagyma

A zöldbabot lobogó vízben főzd éppen csak puhára. A paradicsomot a fűszerekkel és az áttört fokhagymával éppen csak forrald össze, majd a zöldbabot forgasd a paradicsomos öntetbe. A tetejére szórhatsz egy kevés parmezánt is!

Joghurtfagylalt bogyós gyümölcsből

Hozzávalók:
20 dkg málna, ribizli vagy szeder

2 evőkanál cukor
2 dl natúrjoghurt

A gyümölcsöket turmixold össze, és ha zavarnak a magok, szűrd át néhányszor a masszát. Keverd bele a cukrot, és hagyd állni egy órán át. Ekkor keverd hozzá a joghurtot, és töltsd műanyag joghurtos dobozokba, vagy jégkockatartókba, és tedd a mélyhűtőbe. Ha este elkészíted, másnap már fagyi lesz belőle!

Mascarponekrém mentás-citromfüves gyümölccsel

Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg mascarpone

4 evőkanál tejszín
2 evőkanál porcukor
20 dkg meggy, eper, málna, szeder vagy ribizli
pár levél menta
pár levél citromfű

A mascarponét habverővel dolgozd könnyűre a tejszínnel és a porcukorral. A gyümölcsök felét turmixold össze a fűszerlevelekkel, a másik felét pedig szeleteld fel, vagy hagyd egészben. Üvegpoharakba adagold a krémet, rá a gyümölcspépet, a tetejére pedig a gyümölcsöket. Ugyanez elkészíthető úgy is, hogy a pohár aljába összemorzsolt kekszet, esetleg pár babapiskótát helyezel.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szabadidő 2021. JÚLIUS A 4 legfinomabb házifagyi
A fagylalt egyértelműen hozzátartozik a nyárhoz. A házilag készült fagyiban pedig tényleg az van, amit te magad beleteszel, minden tartósítószertől mentes!
Egészség 2021. MÁJUS 5 ok az édességfüggés hátterében
Képtelen vagy megállni, hogy ne fogyassz cukros ételeket? Nem biztos, hogy gyenge az akaratod. Találd meg a valódi okot!
Szabadidő 2020. JÚLIUS Nyári finomságok percek alatt
Isteni szezonális gyümölcsök, amelyekből negyedóra alatt akár leves vagy sütemény is készíthető. Íme, néhány remek tipp!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Természeti kincsek az ős-Alföldön
Közel negyven éve, 1982-ben jött létre a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet, amely az ősi Alföld egyetlen fennmaradt darabját őrzi.
02
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Ásó, kapa, féltékenység
Boldogan éltek, míg… pontosan meddig is? Míg ásó, kapa, nagyharang el nem választotta őket? És ki fogta az ásó nyelét: a kaszás vagy a zöldszemű szörny?
03
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER 4 lenyűgöző irodalmi kávéház Európában
Különleges kávéházak, ahol a friss kávéillat mellé patinás múlt jár.
Menu