Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Ami gyors, az nem egészséges, ami egészséges, arra nincs idő, ráadásul a család fiatalabb tagjai biztosan nem eszik majd meg. Érthető, lehetetlennek tűnik minden vágyadat egyszerre megvalósítani: finomat főzni, kevés idő alatt, s mindezt úgy, hogy az étel, amelyet az asztalra teszel, egészséges és finom is legyen.
Ha a hét elején bevásárolsz, és konyhádban fellelhetők az alapvető tartós élelmiszerek, akkor elég, ha vasárnap átgondolod, mit szeretnél főzni a jövő hét estéin. Amikor kifogytál az ötletekből, csípj el néhány tippet mai cikkünkből.
Spaghetti all'aglio e olio – a leggyorsabb, legfinomabb olasz tésztarecept
Hozzávalók (4 személyre):
300 gramm spagetti (lehetőleg olasz)
5 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors
parmezánsajt
Tedd fel forrni a tésztához a vizet. Míg melegszik, zúzd össze a fokhagymagerezdeket, és egy serpenyőben olívaolajon pirítsd meg őket. A forró vízben főzd a tésztát éppen csak puhára, és forgasd bele a fokhagymás olajba. Tálald azonnal sok-sok reszelt parmezánnal a tetején, esetleg friss chili paprikával, petrezselyemmel vagy bazsalikommal. Sózd, borsozd ízlés szerint.
Spárgaleves
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg spárga
1 nagy csokor friss újhagyma
5 dkg vaj
2 dl tejszín
1 kiskanál étkezési keményítő
só, bors, csipet cukor
A spárgát tisztítsd meg, és miközben pár centis darabokra vágod, távolítsd el az alján található fás részeket. A vajon párold meg pár perc alatt az apróra vágott újhagymát, és öntsd fel másfél liter vízzel. A levest sózd, borsozd, add hozzá a cukrot, és dobd bele a felvagdalt spárgát. Főzd puhára, majd halászd ki a spárgák felét. A másik felével dolgozd el a levest botmixer segítségével. A tejszínt keverd el az étkezési keményítővel, és öntsd a leveshez. Tedd vissza a spárgát a levesbe, és 1-2 percig főzd, míg kellőképp be nem sűrűsödik. Reszelt sajttal, pirítóssal vagy krutonnal bolondíthatod.
Tejszínes-gombás csirke serpenyőben
Hozzávalók (4 személyre):
2 közepes méretű csirkemell
30 dkg gomba
1 evőkanál liszt vagy 1 teáskanál étkezési keményítő
2 dl tejszín
1 evőkanál tárkony
5 dkg vaj
só, bors
Tisztítsd meg és vágd vékony szeletekre a gombát. A csirkemellet vagdosd vékonyabb csíkokra, sózd, borsozd, majd szórd meg a liszttel. Vedd elő a serpenyőt, és az olvasztott vajon pirítsd meg hirtelen a csirkefalatokat. Ha kész, add hozzá a gombát, és pirítsd őket együtt pár percig. Vigyázz, ne hagyd, hogy a gomba levet eresszen, még előtte öntsd fel az egészet a tejszínnel. Forrald fel, és rotyogtasd, míg be nem sűrűsödik. Az utolsó percekben szórd meg tárkonnyal. Jázmin vagy basmati rizzsel isteni és teljes vacsora lesz belőle!
Gyümölcsgrill feketecsokoládés mártogatóval
Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy, friss ananász
3 alma
3 banán
2 tábla magas kakaótartalmú fekete csokoládé
5 dkg vaj
1 dl tej
Az ananászt szabadítsd meg szúrós burkától, és vágd nagyobb hasábokra. Az almát pucold meg és negyedeld fel. A banánokat vágd három darabba. Húzd fel őket kihegyezett hurkapálcikákra, és helyezd őket faszénes grillrácsra, vagy használd a sütőd grillfuncióját. Míg pirulnak, egy kis lábosban, gőz felett olvaszd fel a csokoládét a vajjal, majd lazítsd a tejjel. A kész grillezett gyümölcsöket tálald a csokoládés mártogatóssal.