Szabadidő

4 barackos recept a természetes szépségért
A szezon kedvence a sárgabarack. Finom levesnek, sütinek és húshoz is. És még a bőrödnek is áldás!

A sárgabarack nem csupán azért jó, mert önmagában olyan édes, hogy felér egy finom desszerttel, de azért is, mert kiemelkedően magas a vitamin- és az ásványianyag-tartalma. Ha pedig mindez még nem elég, azon gyümölcsök közé tartozik, amelyek széppé is varázsolnak. Magas az A-vitamin-tartalma, mely elsődleges fontosságú a szem és a bőr egészségének megtartásában, emellett nagy mennyiségű kalciumot, káliumot, foszfort és nátriumot is tartalmaz.

Aszalt változata is megtart jó adagot eredeti tápértékéből, a szezonban mégis érdemes kihasználni a friss gyümölcs jótékony hatását. Ne csak süteményt készíts belőle, próbáld ki húsokhoz és leveshez is!

Pulykamell sült barackkal

Hozzávalók (4 személyre):
fél kg pulykamell
fél kg sárgabarack
só, bors
currypor
vaj

A sütőt melegítsd elő 180 fokosra. A sárgabarackot magozd ki, és felezd el, majd vágott felükkel lefelé helyezd kivajazott tűzálló tálba. A pulykamellet vágd szeletekre, sózd, borsozd őket, szórd meg curryporral, és serpenyőben pirítsd át nagy lángon. A sárgabarackot süsd félpuhára a sütőben 10 perc alatt. Amikor kész, fektesd a pulykamellszeletekre, és azonnal tálald.

Sárgabarack-krémleves hidegen

Hozzávalók:
fél liter sűrű joghurt

1 kg sárgabarack
5 evőkanál barna cukor
csipet só
víz

A kimagozott barack háromnegyed részét tedd fel főni a cukorral és a sóval úgy, hogy a víz kb. ujjnyira lepje el. Amikor a gyümölcs megpuhult, dolgozd össze pépesre botmixerrel. Ezután öntsd hozzá a joghurtot, és hűtsd le teljesen. A maradék barackot kockázd fel, és ezzel a levesbetéttel tálald a krémlevest.

Barackos clafoutis, avagy tejes pite

Hozzávalók:
fél kg sárgabarack

10 dkg cukor
13 dkg liszt
3 dl tej
3 tojás
1 csipet só
vaj

A barackot magozd ki, felezd el, és rakd le egy piteforma vagy egy kivajazott jénai aljára. Szórd meg a cukor felével. Keverd el a maradék cukrot, a sót és a lisztet a tojással és a tejjel. Öntsd a tésztát a gyümölcsre, és 180 fokon kb. háromnegyed óra alatt süsd meg. Ha kész, szórd meg egy kis porcukorral és tört mandulával.

Édes-sós előétel: fetás barack

Hozzávalók:
sárgabarack

feta sajt

A fetát villával keverd krémesre. A barackot magozd ki, felezd el, és fektesd vágott felükkel felfelé egy tűzálló edénybe. A fetából egy-egy evőkanálnyit kenj a barackok belsejébe. Forró sütőben süsd őket addig, amíg a sajt el nem olvad, és meg nem sül a tetején. Vegetáriánusoknak rizzsel főétel is lehet!

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2022. JÚNIUS Varázslatos cukkinireceptek
A cukkinit nemcsak azért imádjuk, mert puha, ízletes és változatosan tálalható, hanem azért is, mert észbontóan egészséges!
Egészség 2022. MÁJUS 4 finom recept kellemetlen lehelet ellen
Lehelet frissítő, cukorka, rágógumi... - nem lenne jobb a táplálkozásoddal megszüntetni a kellemetlen leheletet?
Egészség 2022. MÁRCIUS Vörös, édes és gömbölyű: mi az?
A cékla nemcsak egészséges, valódi kulináris élvezet is. Fedezd fel értékes tulajdonságait, és készítsd el változatosan!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2022. SZEPTEMBER Tök jó étel őszre
Az őszi időszak egyik legízletesebb és egyben legolcsóbb alapanyaga.
02
Szabadidő 2022. SZEPTEMBER 4 hiper-salaktalanító receptcsoda
Kényeztesd magad ínyenc, kímélő receptjeinkkel! Meglátod, szervezeted meghálálja a könnyebb fogásokat!
03
Szabadidő 2022. SZEPTEMBER 3 kirándulóhely a szikrázó őszi napsütésben
Színes falevelek, jó levegő, lenyűgöző panoráma – ezt kínálják szeptemberben ezek a különleges kirándulóhelyek.
Menu