Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A sárgabarack nem csupán azért jó, mert önmagában olyan édes, hogy felér egy finom desszerttel, de azért is, mert kiemelkedően magas a vitamin- és az ásványianyag-tartalma. Ha pedig mindez még nem elég, azon gyümölcsök közé tartozik, amelyek széppé is varázsolnak. Magas az A-vitamin-tartalma, mely elsődleges fontosságú a szem és a bőr egészségének megtartásában, emellett nagy mennyiségű kalciumot, káliumot, foszfort és nátriumot is tartalmaz.
Aszalt változata is megtart jó adagot eredeti tápértékéből, a szezonban mégis érdemes kihasználni a friss gyümölcs jótékony hatását. Ne csak süteményt készíts belőle, próbáld ki húsokhoz és leveshez is!
Pulykamell sült barackkal
Hozzávalók (4 személyre):
fél kg pulykamell
fél kg sárgabarack
só, bors
currypor
vaj
A sütőt melegítsd elő 180 fokosra. A sárgabarackot magozd ki, és felezd el, majd vágott felükkel lefelé helyezd kivajazott tűzálló tálba. A pulykamellet vágd szeletekre, sózd, borsozd őket, szórd meg curryporral, és serpenyőben pirítsd át nagy lángon. A sárgabarackot süsd félpuhára a sütőben 10 perc alatt. Amikor kész, fektesd a pulykamellszeletekre, és azonnal tálald.
Sárgabarack-krémleves hidegen
Hozzávalók:
fél liter sűrű joghurt
1 kg sárgabarack
5 evőkanál barna cukor
csipet só
víz
A kimagozott barack háromnegyed részét tedd fel főni a cukorral és a sóval úgy, hogy a víz kb. ujjnyira lepje el. Amikor a gyümölcs megpuhult, dolgozd össze pépesre botmixerrel. Ezután öntsd hozzá a joghurtot, és hűtsd le teljesen. A maradék barackot kockázd fel, és ezzel a levesbetéttel tálald a krémlevest.
Barackos clafoutis, avagy tejes pite
Hozzávalók:
fél kg sárgabarack
10 dkg cukor
13 dkg liszt
3 dl tej
3 tojás
1 csipet só
vaj
A barackot magozd ki, felezd el, és rakd le egy piteforma vagy egy kivajazott jénai aljára. Szórd meg a cukor felével. Keverd el a maradék cukrot, a sót és a lisztet a tojással és a tejjel. Öntsd a tésztát a gyümölcsre, és 180 fokon kb. háromnegyed óra alatt süsd meg. Ha kész, szórd meg egy kis porcukorral és tört mandulával.
Édes-sós előétel: fetás barack
Hozzávalók:
sárgabarack
feta sajt
A fetát villával keverd krémesre. A barackot magozd ki, felezd el, és fektesd vágott felükkel felfelé egy tűzálló edénybe. A fetából egy-egy evőkanálnyit kenj a barackok belsejébe. Forró sütőben süsd őket addig, amíg a sajt el nem olvad, és meg nem sül a tetején. Vegetáriánusoknak rizzsel főétel is lehet!