Szabadidő

4 barackos recept a természetes szépségért
A szezon kedvence a sárgabarack. Finom levesnek, sütinek és húshoz is. És még a bőrödnek is áldás!

A sárgabarack nem csupán azért jó, mert önmagában olyan édes, hogy felér egy finom desszerttel, de azért is, mert kiemelkedően magas a vitamin- és az ásványianyag-tartalma. Ha pedig mindez még nem elég, azon gyümölcsök közé tartozik, amelyek széppé is varázsolnak. Magas az A-vitamin-tartalma, mely elsődleges fontosságú a szem és a bőr egészségének megtartásában, emellett nagy mennyiségű kalciumot, káliumot, foszfort és nátriumot is tartalmaz.

Aszalt változata is megtart jó adagot eredeti tápértékéből, a szezonban mégis érdemes kihasználni a friss gyümölcs jótékony hatását. Ne csak süteményt készíts belőle, próbáld ki húsokhoz és leveshez is!

Pulykamell sült barackkal

Hozzávalók (4 személyre):
fél kg pulykamell
fél kg sárgabarack
só, bors
currypor
vaj

A sütőt melegítsd elő 180 fokosra. A sárgabarackot magozd ki, és felezd el, majd vágott felükkel lefelé helyezd kivajazott tűzálló tálba. A pulykamellet vágd szeletekre, sózd, borsozd őket, szórd meg curryporral, és serpenyőben pirítsd át nagy lángon. A sárgabarackot süsd félpuhára a sütőben 10 perc alatt. Amikor kész, fektesd a pulykamellszeletekre, és azonnal tálald.

Sárgabarack-krémleves hidegen

Hozzávalók:
fél liter sűrű joghurt

1 kg sárgabarack
5 evőkanál barna cukor
csipet só
víz

A kimagozott barack háromnegyed részét tedd fel főni a cukorral és a sóval úgy, hogy a víz kb. ujjnyira lepje el. Amikor a gyümölcs megpuhult, dolgozd össze pépesre botmixerrel. Ezután öntsd hozzá a joghurtot, és hűtsd le teljesen. A maradék barackot kockázd fel, és ezzel a levesbetéttel tálald a krémlevest.

Barackos clafoutis, avagy tejes pite

Hozzávalók:
fél kg sárgabarack

10 dkg cukor
13 dkg liszt
3 dl tej
3 tojás
1 csipet só
vaj

A barackot magozd ki, felezd el, és rakd le egy piteforma vagy egy kivajazott jénai aljára. Szórd meg a cukor felével. Keverd el a maradék cukrot, a sót és a lisztet a tojással és a tejjel. Öntsd a tésztát a gyümölcsre, és 180 fokon kb. háromnegyed óra alatt süsd meg. Ha kész, szórd meg egy kis porcukorral és tört mandulával.

Édes-sós előétel: fetás barack

Hozzávalók:
sárgabarack

feta sajt

A fetát villával keverd krémesre. A barackot magozd ki, felezd el, és fektesd vágott felükkel felfelé egy tűzálló edénybe. A fetából egy-egy evőkanálnyit kenj a barackok belsejébe. Forró sütőben süsd őket addig, amíg a sajt el nem olvad, és meg nem sül a tetején. Vegetáriánusoknak rizzsel főétel is lehet!

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2022. JÚNIUS Varázslatos cukkinireceptek
A cukkinit nemcsak azért imádjuk, mert puha, ízletes és változatosan tálalható, hanem azért is, mert észbontóan egészséges!
Egészség 2022. MÁJUS 4 finom recept kellemetlen lehelet ellen
Lehelet frissítő, cukorka, rágógumi... - nem lenne jobb a táplálkozásoddal megszüntetni a kellemetlen leheletet?
Egészség 2022. MÁRCIUS Vörös, édes és gömbölyű: mi az?
A cékla nemcsak egészséges, valódi kulináris élvezet is. Fedezd fel értékes tulajdonságait, és készítsd el változatosan!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
02
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Ismét Magyarországra jön Bryan Adams
Ha valamelyik dalát játssza a rádió, azonnal felismerjük jellegzetes rekedt, erőteljes hangját. Ha rockos számot énekel, ha lírai hangvételű dalt.
03
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Így mentsd meg a húsvéti maradékot!
4 tipp a maradék sonka és tojás új formába öntésére, hogy ne maradékként, hanem ínyencfalatként gondolj a húsvéti romokra.
Menu