Szabadidő

12 súlyos tévhit a másnaposságról
Ugyan ki ne öntött volna már fel a garatra? Ha akkor mulatságos is, a másnap igen kínzó lehet! Mit érdemes tudnod róla?

Szinte mindenki lőtt már túl a célon, legalábbis ami az alkoholivást illeti – ha máskor nem is, de felelőtlen tinédzserkorában biztosan. Nem szégyen bevallani: lerészegedni, de legalábbis a szalonspiccnél többet inni sokszor nem nehéz, egyes italok csak úgy itatják magukat. Az ilyen helyzetek olykor mulatságosak, olykor tanulságosak, a másnap viszont leginkább csak emlékezetes és rémisztő. Mi a teendő, ha kínoz a macskajaj, és milyen tévhiteket oszlass el azonnal a másnapossággal kapcsolatban?

1. Tévhit: a másnaposság nem nagy baj

A másnaposság a szervezet válasza arra, hogy túl sok alkohollal mérgezték. A masszív ivás károsítja az idegrendszert, megzavarja az agyi hírvivő molekulákat, így fejfájást, szédülést és hányingert okoz. Emellett a fokozott vizelet-elválasztás következtében gyakran ki is száradunk. Az egyensúlyvesztés másnapi ára a hasogató fejfájás, a fáradtság, a száraz száj, az émelygő gyomor – és a gyenge immunrendszer is.

2. Tévhit: a másnaposság független a nemektől

Ugyanannyi alkohol elfogyasztása után nőknél nagyobb hatás tapasztalható, mint férfiaknál. Erre van tudományos magyarázat is: a férfiak szervezetében több a víz, ebben jobban eloszlik az elfogyasztott alkohol. Nőknél az alkohol nagyobb arányban marad a vérben.

3. Tévhit: csak a tömény italok okoznak másnaposságot

A röviditalok valóban könnyebben okoznak másnaposságot, de a többi alkohol is megfizetteti a maga árát. Néhány pohárka már fejfájáshoz és más tünetek kialakulásához vezethet. Víz vagy nem alkoholos ital párhuzamos fogyasztásával megelőzheted a kiszáradást, és csökkentheted az elfogyasztott alkohol mennyiségét is.

4. Tévhit: a bor kíméletes

A vörösborokban tannin van, ez az arra hajlamosaknak fejfájást okoz. A malátatermékek, például a whisky is súlyosabb másnapossághoz vezethet. Ha félsz a másnapi hatástól, válaszd a sört, vagy valamilyen tiszta folyadékot: a vodkát vagy a gint.

5. Tévhit: a diétás koktélok biztonságosak

A diétás koktélok segítenek fogyni, de nem segítenek megelőzni a másnaposságot. Egyes kutatások viszont arra utalnak, hogy a gyümölcsök, gyümölcslevek és a cukros folyadékok enyhíthetik a tüneteket.

6. Tévhit: sörre bor bármikor

Az elfogyasztott alkohol mennyisége számít, nem a sorrend. A sorrend csak azt befolyásolja, hogy milyen gyorsan rúgsz be.

7. Tévhit: tészta elalvás előtt

Ez két szempontból is rossz. Egyrészt a már részegen elfogyasztott étel nem szívja fel az alkoholt, ahhoz még az ivás előtt kell enni. Másrészt, bár bármilyen étel lelassítja az alkohol felszívódását, nem a tészta, hanem a zsír a legjobb. Válassz inkább egy pizzát vagy egy sültet az első martini előtt, ez talán segít. Lefekvés előtt már csak vizet érdemes fogyasztani, az talán kivédi a kiszáradást.

8. Tévhit: fájdalomcsillapító lefekvés előtt

A fájdalomcsillapítók hamar kifejtik hatásukat, vagyis reggel már nem segítenek. Jobb ötlet akkor bevenni őket, amikor felébredsz. Ne válassz acetaminofen-tartalmú készítményt! Az alkohol megzavarja a lebontását, ami akár májgyulladáshoz és végleges májkárosodáshoz is vezethet.

9. Tévhit: az alkoholtól jól lehet aludni

Az alkohol valójában megzavarja az alvást. Egy esti pohárka talán segít gyorsabban elaludni, de rontja az alvás minőségét: kevesebb ideig tartanak az egyébként nagyon fontos REM-fázisok, és hamarabb felébredsz. A másnaposság inkább hajnalban támad, kellemetlen, ha ilyenkor nem tudsz visszaaludni.

10. Tévhit: a reggeli sör segít

A több alkohol csak elnyújtja a másnaposságot. A legrosszabb tünetekre akkor számíthatsz, amikor nullára csökken a véralkoholszinted. A reggeli sör csak arra jó, hogy délután jelentkezzenek a tünetek. Ha pedig úgy tűnik, hogy a reggeli ital nélkül már nem megy a nap, beszélj egy addiktológussal.

11. Tévhit: a kávé segít

A kávé tovább fokozza a kiszáradást, és ronthatja a másnaposság tüneteit. Inkább fogyassz vizet és energiaitalokat, hogy pótold az elveszített vizet és sókat! Ez akkor különösen fontos, ha a panaszokat hányás is kíséri.

12. Tévhit: a gyógynövénytartalmú készítmények segítenek

Az eddigi átfogó vizsgálatok alapján ezek nem egyértelműen hatékonyak. Az egyetlen gyógyszer az idő.

+ 1. Nem tévhit: alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezés életveszélyes állapot lehet. A többszöri hányás vagy a másnapi aluszékonyság hívja rá fel a figyelmet. Hajlamosak vagyunk ezeket a jeleket az előző éjszakai buli számlájára írni, de nem árt, ha tudod: sokk és súlyos kiszáradás is kialakulhat.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2023. JANUÁR Laktató, ám diétás reggelik
Fenséges reggeliötletek a hétvégére, zsír- és cukorszegény kiadásban, rengeteg vitaminnal és tápanyaggal.
Szabadidő 2022. NOVEMBER 4 finomság, az ágyban töltött, vasárnapi nagyreggelihez
Egyszer egy héten megérdemled, hogy ágyban költsd el a reggelid. De milyen finomságokat pakolj a tálcára?
Egészség 2022. FEBRUÁR Energetizáló reggeli italok
A gyümölcsökben és zöldségekben szinte minden megtalálható, ami az egészséghez kell. Készítsünk ínycsiklandó energiaitalokat belőlük!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Különleges várak: járd be őket akár egy hétvége alatt!
A Dél-Dunántúlon hét várat akár egy hétvége alatt is bejárhatsz: indulj a korai középkorból, és juss el a 18. századba.
02
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Így marad sokáig szép a vágott virág!
Gyönyörű csokrot kaptál szeretteidtől, de tudod, hogy csupán néhány napig gyönyörködhetsz bennük? Íme, néhány tipp, amely segít, hogy a vágott virágok is tovább tündököljenek!
03
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Szuper tavaszváró receptek
Élvezd a napsütést, várd a tavaszi zöldségeket, ugyanakkor szívd fel magad vitaminokkal a következő receptek segítségével!
Menu